streda 10. septembra 2008

Ciele Rarachu


Cesta, ktorou povedú naše kroky. Neznáma, no s jasnými cieľmi.


Ktorým smerom sa budú uberať naše snahy?
Stanovíme pravidelne sa opakujúci cyklus sviatkov, ktoré budeme sláviť v približne rovnakom dátume. Inšpirovaný bude výročnými ľudovými zvykmi.
Vytvoríme jednoduchý, spísaný obradník, ktorého sa môže pre ten deň stanovený žrec voľne pridržiavať.
Zvať na sviatky zbratrené, rodnoverecké občiny a naopak navštevovať ich zvykové obrady za účelom zvýšenia pocitu spolupatričnosti, v boji za obrodu pôvodného duchovna.
Konať spomienky na historicky významných miestach nášho regiónu (hradiská, rodiská vlastencov, miesta bitiek, no v prvom rade zaniknuté turčianske božištia).
Na týchto miestach v prípade vhodnosti k tomuto účelu postaviť informačné tabule s jednoduchým popisom, kresbou, prípadne maketou objektu. Pri prechode takouto lokalitou zväčša ľudia ani nevedia ,že doslova šľapú po histórii.
Svoju činnosť prezentovať na internete a postupne do nej zapojiť väčší, avšak nie široký, okruh osôb. Mnohí jednotlivci vedia k zaujímavým témam viac než my, môžu byť šikovnejší a vytrvalejší. Bola by škoda nevyužiť ich potenciál.
Organizovať besedy z odborníkmi. Nikdy toho nebudeme vedieť toľko, aby sme sa ešte nemohli niečo naučiť.
Chceme zvýšiť počet božíšť v Turci, najvhodnejšie na miestach, kde kedysi stáli, no po predošlých skúsenostiach ukryté zraku bežného turistu. Tiež napomôcť v tomto smere bratským občinám (napríklad spoluprácou na tvorbe modly).
Zahrnúť do svojej činnosti enviromentálnu stránku spoluprácou s eko - spolkami (napríklad zbieranie odpadkov v turisticky navštevovaných miestach, pomoc pri letákových akciách).
Zasadiť sa o beztrestné používanie tisícročia starých symbolov. Postihovanie ich verejného nosenia je v rozpore zo zákonom v zmysle potlačovania náboženských slobôd jednotlivca. Je nutné zákonom vymedziť jasnú hranicu, pretože na základe príbuznej symboliky už orgány činné v trestnom konaní dokážu odsúdiť kohokoľvek za čokoľvek.

Žaba

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Darček od Jaroslava pre rarach...

http://rarach.tk/

;-D

Anonymný povedal(a)...

dakujeme velmi pekne. konecne uz budem vediet adresu naspamat.
zaba

Anonymný povedal(a)...

To znie fakt krasne...:) a dari sa vam v tom?Turiec fakt stoji za tov roznych jeho zakutiach citit nieco satre,milujem to tam...:)

flauta35 povedal(a)...

zaujímavé čítanie...,pravda kráčame po mnohých miestach kde sa prehnala história a zanechala svoje stopy je veľa takých miest na Slovensku len nejak zapadli prachom -cesty k nim zarástli,mnohé tieto miesta ozaj dýchajú historiou cítiť ju len treba chodiť s otvorenými očami a srdcom a pocítiš to ajka