pondelok 13. októbra 2008

Október


Jelenia ruja sa síce skončila, ale ešte kde – tu sa ozvú jelene, keď prišli na stopu oneskorene rujnej jelenice. Vyčerpané jelene, ktoré počas ruje stratia až 25% zo svojej hmotnosti, tvoria čriedy, ktoré vedú najmladšie samce. Mladé, 2 až 3 ročné jelene sa však pridávajú k čriedam holej zveri, ktoré vedie stará skúsená jelenica. Len staré jelene žijú aj cez zimu samotársky. Dôležité je, aby jelene vyhladnuté po ruji mali dosť času získať do prvého snehu potrebnú telesnú kondíciu na dobré prezimovanie.
Tomto mesiaci prebieha ruja jeleňov sika, ktoré zhromažďujú okolo seba čriedy jeleníc a zvádzajú o ne i súboje. Vtedy sa ozývajú zvláštnym hvízdaním.
V polovici mesiaca sa začína ruja danielov. Rujné danielice sa pridružujú k danielom, ktoré sa v tomto období začínajú ozývať chŕkaním. Je to zvláštne chrapľavé prerušované chrčanie, počuteľné na vzdialenosť asi 500 m. Daniele sú nepokojné, v stálom pohybe. Svoju čriedu nestrážia tak žiarlivo ako jelene, no i tak sú medzi nimi časté tuhé boje. Nárazy a klepot lopát bojujúcich danielov počuť dosť ďaleko a nie je zriedkavosťou, že si pritom niekedy odlomia lopaty na parohu. Už pred rujou, na začiatku mesiaca danielia zver sa prefarbuje na zimnú sivohnedú srsť s čiernym pásom na chrbte. Škvrnitosť sa pri zimnej srsti stráca, alebo je len málo výrazná.
Končí sa i prefarbovanie srnčej zveri, ktorá dostáva tmavosivé zafarbenie. Len zrkadlo okolo zadku je biele, pričom srnec h má malé a okrúhle, prípadne trojuholníkové, kým srna väčšie, srdcovitého tvaru, s predĺženou zásterkou na spodnej strane.
Ranné mráziky striedajúce sa s poslednými slnečnými lúčmi babieho leta nútia i jariabka hľadať si svoju družku. Jariabok žije monogamicky. Pri párikovaní, podobne ako na jar pri tokaní, kohútik s našuchoreným perím, vztýčeným chocholčekom a roztvoreným chvostom prebieha po zemi a preletuje po konároch krov a stromov, pričom sa ozýva tichým ale ostrým pískaním, zakončeným trilkom.
Pod tatranskými končiarmi ukladajú sa už svištie rodiny v svojich brlohoch na dlhý zimný spánok a vchody do brlohov zahrabávajú kamením a zemou.

Bebo

Žiadne komentáre: