štvrtok 18. decembra 2008

Rodnoverci


blíži sa deň zimného slnovratu, najvýznamnejší sviatok našich predkov.
Vďaka kresťanstvu stratili svoj pôvodný význam zrodu nového slnka.
Vďaka globálnemu otepľovaniu sa stratil sneh.
Vďaka konzumnému spôsobu života utrácame peniaze na hromadu často zbytočných darčekov a vďaka stále pustenému televízoru sa stratilo v domácnosti ticho, ktoré k tomuto dňu patrí.
Komerčné poňaté Vianoce nie sú dôstojnou náhradou Kráčúňa, pôvodného sviatku nášho národa. Nové paušály mobilných sietí, vianočné akcie obchodných centier, prejedanie sa pred nekonečným pásmom filmov a reklám v televízii...to sú Vianoce dneška.
Ale v rámci úzkeho okruhu ľudí už je cítiť zmenu. Staršie slovanské občiny sa prebúdzajú k životu a vznikajú nové, znovu sa konajú obrady na miestach dýchajúcich históriou, znovu horia ohne uprostred kruhu rodnovercov, po storočiach opäť pri tom počuť píštaly a mená zabudnutých bohov. To staré umrelo, ale rodí sa nové, mladšie, živšie a bude mocnieť práve tak ako slnko po slnovrate.
Možno aj vďaka tebe nadobúda tento deň svoj prastarý význam, možno aj ty hľadíš hore k oblohe za znovuzrodeným Dažbogom, ďakuješ bohom za celoročnú priazeň a pamätáš v ten deň na mŕtvych svojho rodu. Práve vďaka tomu môže byť Kračúň Kračúňom – VĎAKA TEBE!

Pokoj a žičlivosť dávnych bohov všetkým rodnovercom želá Rarach – PERÚNOV KRUH TURCA

Žiadne komentáre: