utorok 13. januára 2009

Slováci preferujú umelé vianočné stromčeky

Približne 62 percent Slovákov uprednostní umelý vianočný stromček pred živým. Štvrtina ľudí, najmä ženy, dávajú prednosť živému stromčeku a zhruba 12 percentám respondentov je to viac-menej jedno, vyplýva z prieskumu.

Umelé stromčeky zdobili slovenské domácnosti častejšie aj v predchádzajúcich rokoch. Najlepší stromček je žiaden stromček, konštatoval Ladislav Hegyi z Priateľov Zeme. Vianoce podľa neho nemajú byť o stromčekoch a konzume, ale o duchovnom sviatku. Podotkol, že vianočný stromček priniesli nemeckí lesníci približne v 19. storočí, ktorí sa tak chceli finančne výhodne zbaviť prerezávok.

Ako pokračoval, šetrnou alternatívou sú vetvičky, ktoré zabezpečia vianočnú atmosféru, veniec alebo strom v kvetináči. Stromčeky v kvetináči, ktoré možno neskôr vysadiť, už ponúkajú aj predajcovia na Slovensku. Aj takýto stromček však treba pred prechodom z exteriéru do interiéru pár dní aklimatizovať a primerane zalievať. Ekologicky treba myslieť aj pri balení vianočných darčekov a používať recyklovateľný papier a potom ho separovať. Environmentalisti tiež apelujú na ľudí, aby pristupovali rozumne k rôznym svietiacim reťaziam a šetrili elektrickú energiu.

Pred mnohými obchodnými centrami na Slovensku sa predávali stromčeky, najväčší nápor sa očakával tri dni pred Vianocami. Vianočné stromčeky, ktoré sa na tento účel pestujú, pochádzajú najmä z Dánska, Švédska, Nemecka, Poľska, Maďarska či Čiech. Viac ako 4500 ich dodajú na trh aj Lesy SR, pričom pochádzajú z tzv. prerezávok, z plôch pod energovodmi či z nevyužitých plôch lesných škôlok. Najpopulárnejším stromčekom po minulé roky bola jedlička severská a očakáva sa, že aj v tomto roku sa stala favoritom na najpredávanejší živý stromček. K najžiadanejším a najobľúbenejším vianočným stromčekom už tradične patrí okrem jedličky aj borovica, zo smreku rýchlejšie opadáva ihličie.

Podľa tradície by mal vianočný stromček vydržať aspoň do Troch kráľov. "Pri troche starostlivosti to pritom vôbec nemusí byť problém. Väčšina pestovateľov vianočných stromčekov začína s ich pílením na prelome mesiacov november a december. Aj v tomto prípade platí, že čím neskôr je stromček spílený, tým dlhšie vydrží. Rizikom neskorého nákupu však býva obmedzený výber. Pri výbere stromčeka treba dbať aj na jeho výšku, aby sa nemusel zrezávať. Tiež by sme s ním mali v predajni buchnúť zrezanou časťou o zem, aby sme videli, či z neho neopadáva ihličie.

Životnosť vianočného stromčeka možno ovplyvniť správnym skladovaním. Pri príchode domov ho treba trochu zrezať, umiestniť do nádoby s vodou a často ho rosiť. Mal by zostať v exteriéri, najlepšie na balkóne alebo v tmavom kúte za domom, kde je dostatočne chladno a vlhko. Do interiéru by sa mal živý vianočný stromček presúvať len tesne pred sviatkami. Svieži vzhľad mu počas celých Vianoc zabezpečí stojan s vodou a dostatočne veľká vzdialenosť od vykurovacích telies. V chladnejšom a vlhkejšom prostredí každý stromček vydrží dlhšie.

Nuž,čo k tomu dodať.Azda len toľko,že ak chceme byť šetrný k prírode a k svojim peňaženkám,netreba kupovať živé stromčeky.Radšej investovať raz do umelého,ktorý nám poslúži niekoľko rokov alebo nekupovať žiadny.Však vianoce nikdy neboli o stromčekoch.

Žiadne komentáre: