nedeľa 22. februára 2009

Február



Zima sa ešte nevzdáva, aj keď sa už pomaly blíži jej koniec. Zver zoslabnutá zimným hladovaním zdržiava sa v blízkosti kŕmidiel alebo násypcov, prípadne odpočíva v blízkych húštinách remízok.
Vlanajšie srnčeky, tzv. ihličiaky či gombičkáre, koncom mesiaca zvyčajne zhadzujú svoje prvé parožie, kým starším srncom už rastie nové.
Koncom mesiaca môžeme už v blízkosti kŕmidiel nájsť prvé jelenie zhody. Zhody starých jeleňov majú pod ružicou na pečati miskovitú priehlbinu, kým stredne staré jelene majú toto ukončenie ploché a mladé jelene vypuklé.
Párenie vlkov a líšok trvá ešte do konca februára. Začína sa párenie rysov a mačiek divých. Tieto šelmy žijú samotársky, len v období párenia samce vyhľadávajú samice. Kým párenie rysov prebieha potichu, pri mačkách divých ho sprevádza nepríjemné mraučanie kocúrov, pričom medzi nimi dochádza i k bitkám.
Ku koncu mesiaca sa začínajú v prírode hlásiť už i nové životy. Medvedica vo svojom zimnom brlohu liahne až dve, niekedy aj viac mláďat, ktoré sú asi mesiac slepé a dlhé sotva 25 cm.
K nočnému húkaniu výrov pribúda tokanie sovy obyčajnej, pri ktorom sa strieda zvláštne, trilkom ukončené húkanie samčeka so štekavým zvukom samičky. Aj tokanie myšiarky ušatej sa vyznačuje monotónnym, pravidelne opakovaným húkaním.
Koniec zimy sa začína prejavovať aj v poli. Zimné kŕdliky jarabíc sa rozpadávajú a mladé kohútiky si začínajú vyhľadávať sliepky s cudzích kŕdlikov, prebieha párikovanie, lebo jarabice žijú monogamicky.
Aj zajace vyhľadávajú honcujúce sa zajačice a neraz jednu zajačicu naháňa I viacej zajacov, ktoré sa o ňu niekedy i pobijú. V tomto čase vidíme behať zajace po celý deň, i keď inokedy žijú nočným životom a cez deň ležia v ležiskách. Honcovanie prebieha až do konca leta, takže zajačica sa okotí 3 až 4 razy do roka.
Začína sa aj honcovanie králika divého. Králiky, ktoré žijú v kolóniách, vahľadávajú si samice z iných kolónií a zvádzajú o ne súboje. Aj tu honcovanie prebieha až do konca leta, takže králička sa okotí 4 až 5 ráz do roka.

Bebo

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

A kde sa honcujú tie zajace? Bol som na lyžiach po okolí že sa pridám a ani stopy po nejakých orgiách.
Nemôžem sa prihlásiť kurva keď chcem pridať článok. Čo som dojebabral?
Žaba

Anonymný povedal(a)...

O tých zajacoch by som i ja rád vedel :)
ArmySlav

seatysh povedal(a)...

you can check here useful site go to my site official source basics you can try these out

sheaul povedal(a)...

go to these guys replica bags nancy Continued replica bags high quality description replica bags wholesale hong kong