nedeľa 29. marca 2009

Marec




Sneh sa už pomaly stráca, mrazy slabnú, príroda sa prebúdza k životu. Ako prví zvestovatelia jari prilietajú k nám škovránky a škorce, a keď sa objavia i trasochvosty, znamená to, že sú tu už aj sluky.
Príletom sluky hôrnej začína sa hneď aj jej tokanie. Kohútiky za večerného šera a ranného svitu preletujú kľukatým letom ponad porasty a rúbane, pričom sa ozývajú pískaním alebo kvorkaním. Sliepočky, vábia kohútiky zo zeme tichým pískaním. Potom tokanie pokračuje na zemi svadobným tancom kohútika, ktorý behá okolo sliepočky so spustenými krídlami a roztiahnutým chvostom. Kohútiky o sliepočku medzi sebou na zemi bojujú, ba naháňajú sa aj vo vzduchu, pričom pichajú do seba zobákmi.
Do nížinných mokrých oblastí prilieta močiarnica mekotavá, podobná sluke. Jej tokanie je charakteristické tým, že kohútik krížiac vyletuje veľmi vysoko, a potom sa strmo spúšťa nadol, pričom jeho kormídlovacie perá na chvoste vibrujú a vydávajú mekotavý zvuk.
V lesoch s hustým krovinatým podrastom začína svoje tokanie i jariabok hôrny. Kohútik toká zvyčajne na zemi, alebo preletuje po spodných konároch stromov, pričom vztyčuje na hlave chocholček a pohybuje vejárovite roztvoreným chvostom. Pritom sa ozýva ostrým trilkovaným pískaním.
V tomto mesiaci prilietajú k nám do lesov i holub hrivnák, holub plúžik a hrdlička poľná. Na svojich ťahoch na sever sa zastavujú v blízkosti vôd husi divé a ozývajú sa hlasitým gáganím. Niektoré páry u nás i hniezdia.
K jazerám a rybníkom prilietajú lysky a čajky. Tu sa začína už i tokanie kačice divej, keď káčer na vode dvorí svojej družke.
Aj v poli sa začína rušnejší život. Bažanty si vyhľadávajú a obsadzujú tokaniská a najčastejšie ráno a večer typickým kokorókaním, našuchorovaním peria a prudkým trepaním krídel privolávajú do svojho rajónu bažantice.
Koncom mesiaca tokajú aj jarabice. Kohútik s roztiahnutými spustenými krídlami obieha okolo sliepočky a ozýva sa hlasitým čiríkaním. Sliepočka vydáva len tiché pípavé zvuky. Svoj rajón si kohútik stráži, pričom medzi jednotlivými kohútikmi dochádza i k bitkám.
V plytkých ležiskách nachádzame už prvé zajačiky. Bývajú tam jedno až dve už osrstené a vidiace mláďatá. Zajačica ich dojčí 3 týždne a bráni proti nepriateľom. Suchý a teplý marec je predpokladom dobrých stavov zajacov na jeseň.
V materských brlohoch rodí králica 4 – 10 slepýcha holých mláďat, ktoré z brlohu vychádzajú až po 3 týždňoch. Rýchle dospievajú, takže sa už koncom leta môžu honcovať.
I v lese už môžeme vidieť nové prírastky diviačej zveri. Diviačice už vodia 4 – 10 hnedých, pozdĺžne žlto – hnedopásikavých diviačat. Diviačica dojčí mladé 2 – 3 mesiace a odvážne ich bráni i pred človekom. Ostávajú pri nej až do zimy.
Jelene postupne zhadzujú parožie, takže v čriedach vidíme s parohami už len mladé jedince.
Prvé jarné slniečko vytiahlo z brlohov už aj medvede. Začínajú sa ich prvé prechádzky po miznúcom snehu. Slabé a choré kusy raticovej zveri, ktoré zimu nevydržali, sú pre vyhladnuté medvede priam hostinou.
Párenie mačky divej sa v tomto mesiaci končí, kým rys sa pári ešte aj v apríli. Začínajú sa však páriť vydry, ondatry a tchory.

Bebo

Žiadne komentáre: