nedeľa 17. januára 2010

Slavland – Lechita (2009)


Predmetom tejto recenzie bude v poradí už siedmy radový album projektu Slavland z poľského Slawkówa. Popisovať históriu tohto projektu tu nebudem, v krátkosti len toľko, že bol sformovaný v roku 2001 pod taktovkou Beelzagora hrajúceho na všetky nástroje a taktiež vokálmajstra, známeho dovtedy z black metalovej kapely Lugburz. Slavland sa vyvíjal od svojho vzniku pomerne kľudným tempom od prevažne black metalového základu s postupným pridávaním väčšieho množstva folklórne ladených pasáží. Sprvu tvorili len akúsi perličku na black metalovej mase, v súčasnosti si už asi nevie nikto predstaviť Slavland bez typického slovanského folklóru. V poslednom období dokonca Beelzagor vytvoril aj hudobné zoskupenie Jar, kde sa bližšie venuje autentickému folklóru, hraného často aj počas rodnovereckých slávností.

Treba pripomenúť aj to, že od predchádzajúcich počinov sa v podstatnej miere zmenil aj zvuk, hlavne na predchádzajúcom počine Echa Wieków Pradawnych. K tomuto kúsku môžeme prirovnať aj posledný počin. Šesť piesní, ktoré sa nikam neponáhľajú, idú si svojím tempom a svojou stopážou, presahujúcou 7-8 minút, Vám ponúkajú postupné zmeny nálady od rýchleho besnenia po autentický folklór a k tomu prislúchajúca aj zmena vokálu, ktorá na tomto albume dokonca obsahuje aj zmenu havranieho chrčáku na rôzne polohy. Akurát posledná pieseň sa nesie v čisto folklórnom duchu a pripomína práve projekt Jar. Na bicie si tentokrát povolal pán kapely aj Mantusa, zo svojej predchádzajúcej kapely Lugburz a treba dodať, že spravil dobre. Album je plynulý, rozhodne nenudí, je vhodný na počúvanie kedykoľvek. Prirovnať Slavland k inej kapele si netrúfam, myslím si, že si ide svojskou cestou aj v dnešnej dobe veľkého boomu slovanských pagan metalových kapiel. Vyvíja sa a rozhodne k dobrému a teším sa preto na ďalší počin!

Pre fanúšikov kapely povinnosť, pre tých, čo majú radi spájanie odnoží ako black metal s autentickým folklórom (nielen píšťalkami, ako to poznáme v poslednej dobe!) vrelo odporúčam, no a ortodoxným blekáčom, čo majú radi len starú školu radím pozrieť sa inde!

Raslavien

Žiadne komentáre: