nedeľa 14. februára 2010

Velesov sviatok v Nitre 2010






Ako každý rok, aj tento slávi nitrianska občina Dažbogovi vnuci sviatok mocného vládcu podsvetia, stád dobytka no aj boha mágie, umenia či garanta prísah - rohatého Velesa. Ako jeden z mála som mal možnosť zažiť tento obrad v deň, ktorý sa naši nitrianskí bratia rozhodli svätiť podľa tradícií ako český masopust, slovenské fašiangy alebo jemu odpovídajúca ruská maslenica. Pre tieto sviatky je dodnes typické prestrojovanie do predovšetkým zvieracích masiek (dominujú masky tura, rožného dobytku, medveďa ale aj koní ), čo je element evidentne spojený s Velesom ako bohom ochrancom domácich či divokých zvierat.

Na Lupku, miesto kde za čias starých Slovenov stálo staroslovanské hradisko, sme dorazili v sobotu trocha neskôr s pribúdajúcou tmou, čo ale nikomu neubralo na naláde. Zišlo sa nás šesť horlivcov, ktorí pri obrade akoby tvorili nejakú symboliku. Obrad viedol, ako býva zvykom žrec Budislav, ktorý doprevádzal rituálnu reč aj hudobnými nástrojmi ako rámový bubón, či píšťala. Bola prítomná aj krátka ukážka boja Velesa so zimnou kráľovnou Morenou, ktorý už poukazoval akoby na postupný pokles moci zimy a príchod jary, ktorá nadíde po masopuste. Nasledovali obetiny Bohom, no najmä mocnému Velesovi a následné krátke poďakovania a priania z rád zúčastnených. Po obrade, ako to už býva zvykom, sme pobudli pri ohni a nasledovali debaty nielen o obrade, ktoré neskôr pokračovali na hostine u samotného starešinu a žreca občiny Dažbogových vnukov Budislava.

Som rád, že som mohol byť prítomný na tomto sviatku, a taktiež si uctiť boha Velesa. Teším sa na ďalšie stretnutie nielen s Dažbogovými vnukmi na obrade.

Sláva rodným Bohom! Sláva Velesovi!

Raslavien

1 komentár:

ArmySlav povedal(a)...

No škoda, že som nebol. Ale zas nedá sa byť všade.Rafo díky za report, chvalim ťa