piatok 5. marca 2010

Paganfest 2010 Bratislava




Posledný februárový deň som sa rozhodol stráviť v príjemnom duchu pohanstva. Už dávno sa mi, ako každému správnemu pohanovi, núkala kultúrna akcia v podaní najlepších pagan metalových hudobných skupín v meste zvanom Bratislava. Akcia zvaná Paganfest 2010 toho roku ponúkla kapely ako Arkona, Varg, Dornenreich, Eluvetie a Finntroll.
Do Blavy sme vyštartovali z Turčianskej záhradky dvaja Ja a Dano. Cestu sme si krátili načúvaním hudby, a musím povedať, že po dlhom čase som si vypočul album Kepper of the seven keys 2. Je to síce žánrovo trošku odlišné, ale už to ma naštartovalo na kvalitnú gitarovú muziku. Blava, dorážame na dohodnuté miesto, kde sme sa mali stretnúť s bratmi „kruháčmi“. Žiaľ podnik je zatvorený a tak sa stretávame len s Milanom a presúvame sa na miesto konania akcie. Pred vchodom zrazu počujem zvolanie: „Ármy“ J. Otočím sa, a tu hľa Halgovci. Zvítali sme sa, a naše stretnutie sme šli zapiť do blízkeho podniku, ktorý susedil s koncertnou sálou. Len podotknem, že čapovaný Budvar tam stál 1 euro. Tam došla ešte pol-martinčanka Lucka, a čakali sme na Kája. Musím zdôrazniť, že Kája sme sa nedočkali, a pri čakaní na neho sme zmeškali Arkonu, za čo mu pekne ďakujeme. Koncert bol totiž načasovaný ako švajčiarske hodinky. Žiadne prídavky, dlhé ladenia, čo ma aj trochu mrzí, lebo začína to byť nie o pohanstve, ale príde mi to dosť komerčné. Zlaté Waldemarove akcie, kde je atmosféra výrazne komornejšia. Pobral som sa teda dnu aj bez Kája. Vnútri to už vrelo. Sála bola plná. Bol som prekvapený z účasti, a aj kto sa zúčastnil. Nepredpokladal som trebárs, že arafatka je pohanská zaležitosť, a ani multi-kulti dredáči a hipíci mi neprišli celkom ako vhodné osoby vyznania pohanského. Asi si niečo prečítam o dredoch, nech mám v tom jasno.
Po Arkone nasledoval Varg, nie som nejako napočúvaný tejto muziky, a zaskočený opäť dredáčmi v kapele, som premýšľal aký výkon podajú. Ale na obhajobu ich image, spevák vyzeral celkom bojovne, a vedel dobre vyburcovať ľudí. Hudba bola celkom zaujímavá. Myslím, že ľudí dostali do varu, i keď to sa asi už podarilo Arkone. Potom nasledoval Dornenreich. Túto kapelu som nepoznal vôbec, a zaujalo ma, že ju tvorili len 3 ľudia. Hrali celkom dobre, ale ľudia sa až tak nebavili, a aj ja som si urobil prestávku na pivko. Eluvetie už bola iná káva. Zahrali veci z nového alba, ale nezabudli ani na staré hity. To už sála bola ozaj úplne vo vare. Myslím však, že aj oni vedeli, že po nich ide Finntroll. Na ten som sa tešil úplne najviac. Predral som sa dopredu, a keď začali hrať, dal som sa do pohybu. Myslím, že sa tam aj vďaka mne začala kvalitná tancovačka, čo si odniesla aj moja rozbitá pera, ale neľutujem určite. Rozpútali peklo na zemi J .Potešili ma, že zahrali aj veci, ktoré som si vyžiadal kričaním. Korpens saga, či Solsagan, to bol balzam na moju pomaly dôchodcovskú dušu. Ale samozrejme, celý Finntroll som si vychutnal, a nielen ja. Bola to jediná kapela, čo dali aj prídavok. Fakt som sa super zabavil, a bol to veru zaujímavý koncertík. Po koncerte som ešte stretol Tvora, ktorý ma chcel ochotne prenocovať, ale využil som pohostinnosť Milana, ktorému ďakujem. A vlastne chcem poďakovať všetkým, čo sme sa stretli a trošku zas oživili a oprášili staré kamarátsvo. Na akcii však nebolo veľa našich ľudí, čo ma trošku mrzí, ale myslím, že odradil aj termín, a aj vysoké vstupné. Ale myslím, že akcia bola neskutočne dobrá. Sláva Bohom! Sláva nám pohanom!

ArmySlav

4 komentáre:

Lucia povedal(a)...

Pekný článok, dosť vystihujúci dianie na koncerte. Napriek všetkému tam panovala medzi nami skvelá nálada a dúfam, že takýchto podujatí bude viac, kde sa všetci zídeme a nebude to tak finančne náročné. :)

Anonymný povedal(a)...

Nazdar, sory ale ste dobri pakovia ked ste si nechali ujst Arkonu, ktora hrala fantasticky. Aj ked musim priznat ze som bol dost nastvany ze im nedovolili zahrat pridavky a celkovo ich vystupenie bolo zial dost kratke. Ale aj tak som bol v siedmom nebi. Hoy bratia Slawjane! Satrapold

ArmySlav povedal(a)...

No žiaľ ušla nám, nie celkom našou chybou. Ale na druhej strane som ju už videl dvakrát naživo, takže mi to až tak nevadí. Ale celkovo to bol super koncert.
Ale samozrejme i mne vadilo, že to bolo krátke. Hlavne Arkona si myslím zaslúžila viac priestoru a hlavne nie ako prvá kapela.

Anonymný povedal(a)...

Ale tak myslím, že už nabudúce bude Arkona na paganfeste medzi top kapelami, a nie prvá. Nakoniec aj Eluveitie boli ešte nedávno medzi prvými kapelami a teraz boli jedni z favoritov festu. Aj keď moja favoritka bola jednoznačne Mááááša. Je Tebja ljublju, Máša.
Satrapold