nedeľa 4. júla 2010

Na Ovčiarskom dni ocenila porota kvalitu ovčích produktov


Čerstvý a údený ovčí syr, žinčicu, bryndzu a parené syry 17 výrobcov dnes v Turčianskych Kľačanoch hodnotila porota 5. ročníka podujatia Ovčiarsky deň – deň syra.

Predsedníčka Cechu výrobcov ovčieho syra v Turci Blanka Krčíková informovala, že do súťaže sa prihlásili 17 výrobcovia z 29 členov cechu výrobcov syra. "Podotýkam, že to boli nielen výrobcovia, ktorí sú v cechu. Z nich vybrala porota najlepších v jednotlivých kategóriách. Veľa ocenení získali turčianski výrobcovia, ale aj výrobcovia z Liptova a Považskej Bystrice," povedala Krčíková. Pripomenula, že cech prihlásil dva výrobky - údený syr a čerstvý hrudkový syr do zoznamu tradičných výrobkov Európskej únie.

Každý výrobca doniesol podľa predsedníčky poroty - riaditeľky Štátneho veterinárneho ústavu v Dolnom Kubíne Márie Kantíkovej, štyri až päť výrobkov. "Tento rok bol výnimočný kvalitou ovčích produktov, najmä čerstvého hrudkového syra a bryndze. Pri čerstvom ovčom hrudkovom syre sa hodnotila najmä konzistencia, vôňa, chuť, farba. A môžem povedať, že tento bolo ťažké povedať, ktorý syr je najlepší. Správny musí mať to svoje, ktoré sa dá nájsť iba v hrudkovom syre," skonštatovala Kantíková.

Jedným z najúspešnejších výrobcov bol Štefan Slobodník, ktorý má na salašoch vo Valči a Folkušovej celkovo takmer 800 oviec. Recept na prípravu kvalitného syra médiám nevyzradil. "Naučil ma to otec. Čo ja viem aký recept. Asi všetci tak robia, ako ja. Možno je to pašou, chuťou syra alebo ja neviem čím," povedal Slobodník. Dodal, že syr sa vyrába iba počas sezóny od apríla do septembra.

Žiadne komentáre: