nedeľa 13. mája 2012

O budúcnosť Európy sa boja už aj cudzinci


Japonec Masahiko, už niekoľko rokov žijúci na Slovensku, pre magazín TV OKO, hodnotil návštevu Bruselu slovami:

...napriek všetkému nebol Brusel taký, ako som si ho predstavoval. Najviac ma prekvapilo veľké množstvo emigrantov. V meste, v reštauráciách, v kaviarňach aj v metre je možno viac imigrantov ako Belgičanov...
...ulice sú plné smetí. Mnohé reštaurácie s belgickými špecialitami prevádzkujú Arabi. Na jednej stanici metra rozdávali dobrovoľníci Afričanom teplú polievku, na inom mieste sa bezdomovci hádali o topánky, ktoré tam niekto rozdával.
Vždy som si myslel, že multikultúrna  spoločnosť je pekná, žiť v nej je zaujímavé a robí krajinu vyspelou. Ale aj tu musia existovať limity. V Bruseli som si uvedomil, že takto vyzerá budúcnosť Európskej únie. Sám som cudzinec žijúci v Európe, ale myslím si, že ak únia nezačne s prísnou politikou smerom k imigrantom, ktorí idú len za lepšími ekonomickými podmienkami, možno nastane chaos a konflikty.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

V piatok večer, cestou do mesta, som videl mladé nórske baby ako si hrkútaju s Arabmi zrajme spolužiakmi zo zdravotnej. Pred Rock pubom majiteľ odprevádzal dosť ráznym spôsobom bezdomovca zo schodov. Po vstupe do baru na nás rómska čapmajsterka zrúkla, že už sa nečapuje. Reku využijem aspoň WC...zlý nápad, doslova zasrane zlý.
A cestou domov ma zastavili dvaja nervózni, aj keď vysmiati, chlapci z červenými očami, že či nemám leukoplast.
Aby som videl úpadok nemusím si kupovať letenku do Bruselu...žiaľbohom.

Žaba

Anonymný povedal(a)...

Niekedy je lepsia kulturna skromnost, lebo sa zda, ze obohateni sme uz dost.
T.