pondelok 7. mája 2012

O zmene

Už viac krát som hovoril aj písal o tom, že Velestúr potrebuje zmenu. Je to už pomaly taká otrepaná fráza. Možno ju potrebuje aj celá voľná „komunita“ ľudí, ktorá sa na ňom každým rokom stretáva.
Perúnov deň, pri príležitosti ktorého sa každoročne stretávame, by mal byť „odrazovým mostíkom“ budúceho vývoja.
Velestúr stratil svojho ducha. Ľudí, ktorí ťa dokážu nadchnúť pre vec, alebo zaujať svojim rozprávaním tam chodí čoraz menej. Lenže práve takých ľudí tam potrebujeme, a ja osobne si myslím, že ním môžeš byť aj ty, ak budeš aspoň trochu chcieť. O tom píšem nižšie.
Perúnov deň bol vždy otvoreným sviatkom, mohol prísť kto chcel a bez toho by nevzniklo toľko nových priateľstiev. Napriek občasnej paranoji a nášmu škatuľkovaniu - osobné pozvánky a užší výber podľa mňa nie sú správnou cestou. Totiž, ak budeme od každého žiadať podiel aktívnej účasti, jedinec čo sa tam prišiel len opiť pochopí že si zmýlil miesto a čas. Jasné že treba vždy začať od seba. Ak sa obzriem späť...keby taký Žaba nerobil chyby, hľadel na veci triezvejšie, dal tomu viac snahy a nadšenia, vyzeral by ten Velestúr úplne inak. Výhovorky nech si strčí medzi stehienka.
Ako si to vlastne predstavujem...
Zmeňme miesto táboriska ak to bude aspoň trochu možné. Vyhneme sa očumovaniu turistami, plateniu za chatu, na ktorej aj tak väčšina z nás nespí a objednáva sa len preto aby nám ju neosadili cudzí čudáci. Nedobrovoľná „skladačka“ na chatu pôsobila vždy trochu rušivo. Miesta je naokolo dosť, a kto chce predsa len prespať na chate, nik mu v tom nebráni.
Určime na každý rok tému. Tento rok nech to je Jedlo a nápoje našich predkov. Prednáška s ochutnávkou. Napríklad chlieb, placky, kaše, kvas, medovina...teším sa na vašu kreativitu a verím že sám v hanbe nezostanem. Prebehne to povedzme v sobotu doobeda a večer na po obrade spoločne stanovíme tému na ďalší rok.
Upravme obrad. Upusťme napríklad od prijatia viery. To je osobná vec každého jedinca a ako taká by mala byť vecou občín – keby fungovali, to je ale iný príbeh. Celý obrad je strnulý. V prvom rade je to aj moja chyba a uznávam že by malo ísť skôr duchovný rituál než o divadelnú ceremóniu dvoch – troch hercov. Ideálne by bolo keby sa do toho prirodzeným spôsobom zapojili všetci čo k tomu cítia potrebu. A práve kvôli tomu tam všetci chodíme nie?
Skultúrnime svoj prejav. Patrí k tomu aj oslava s popíjaním a spevom a tu je ťažké stavať mantinely...isto aj zbytočné. Mali by sme zohnať niekoho kto hrá aspoň na fúkaciu harmoniku a má nekonečnú trpezlivosť. Pitie nevyriešim, je to už vžitá tradícia a málokto nemá popol na hlave.
Buďme tvoriví. Nech na obradnom mieste každý rok po nás niečo ostane (nemyslím špaky, ako sa už stalo). Nemusí to byť hneď ďalšia modla, stačí málo, len ak to zanechá dobrý pocit. Toto sú v skratke moje predstavy o zmene. Času je zatiaľ dosť tak na pripomienky, kritiku, ako aj na konkrétnu prácu. Ak budú ľudia opúšťať Velestúr z pocitom, že sa naučili niečo nové, z hrdosťou na to koho sú potomkami, ak dokážeme vzbudiť záujem...moja duša bude na mieste.

Žaba

24 komentárov:

ArmySlav povedal(a)...

Samozrejme i ja s niektorými zmenami súhlasím. V podstate sme sa o tomto so Žabom rpzprávali. Ale ako som povedal, nejde zmeny robiť na silu, nechcem tam žiadny diktát druhej strany. Jednoducho súhlasím s tým, aby každý prispel osobne svojím kúskom zmeny, ktorý presadzuje.
Ja Velestúr osobne, okrem iného, považujem aj za prostriedok na stmeľovanie, a aj na zabavu (koniec-koncov inak by sme sa väčšina ani nespoznali) Sú zmeny, čo prejdú, iné čo neprejdu, ale každý má rovnakú šancu aby sa pokúsil svoju víziu "zhmotniť" .

Milan povedal(a)...

Ani ja nie som spokojný z vývojom podujatia v posledných rokoch. No elán priložiť ruku k dielu ma naďalej neopúšťa. Tento rok mám v pláne ísť na Velestúr na 4 dni št-ne a pomôcť k zveľadeniu svätyne. A môžem pomôcť aj s obradom (ak ma Žaba vopred inštruuješ).
A určite by sa s obmedzením pitia alkoholu situácia zlepšila, keby tam autá nevyviezli sudy s pivom, ale každý si pre svoju potrebu vyniesol na vlastnom chrbte. Kým sa toto nezmení, tak to bude pre niektorých primárne o alkohole.
No aj tak sa už teraz teším na stretnutie s Vami. Sláva!

Raslavien povedal(a)...

Súhlasím! Možno by som bol aj tvrdší. Mne sa posledný ročník nepáčil. Doslova som sa cítil zle (nie z piva podotýkam), tak to trošku prechádzka so Žabom a Sinmarou zmenila. Ja mám v podstate názor, že tento ročník ukáže budúcnosť. Po tak nepodarenom poslednom sa to aj ponúka. Až moc ľudí. Ja by som kľudne obnovil pozvánky. S tým, že ak niekto niekoho zavolá, tak to dá vedieť dopredu viacerým ľuďom, ak nebudú súhlasiť, tak nech to neprejde. Ale nie akýchkoľvek rýchlokvasných "pohanov" z ulice. Nech ich nejako predstaví. Ja keď som tam šiel prvýkrát, doslova som sa každému predstavoval a zvedavosť (a vrodená výrečnosť, ktorá nepotrebuje komentár)ma k tomu aj poháňala. Posledný ročník tam bolo stále viac ľudí a nemal som ani poňatia kto sú. Určite si pamätáte obrad a "divných" ľudí. Ja by som kľudne bez emócii zrušil tie sudy. Skutočne ma mrzí, že som nezažil tie prvé obrady, čo sa tam robili. Ten prvok neznámosti musel mať čaro. Ono fakt by sa zišiel snem. Fakt. Nech vôbec vieme, kto je a kto nieje v PK.

Svjatoslav povedal(a)...

Keď som volal po zmene a návrate k pôvodnému duchu Velesturu, tak som sa stretol s nepochopením. Som zvedavý, akosi to vyriešite.

ArmySlav povedal(a)...

No toto je podľa mňa presne príklad ako sme sa nepochopili. Aké obmedzenia, ake zmeny, čo urobí Žaba? Každý máte dostatok osobnosti aby ste robili svoje. Že sa vám niečo nepáči, alebo že ste niečo vopred hovorili, je alibizmus. Zapojte teda svoju naturu a presadte to. Toto je zas, len o hádzaní na iné (abstraktné plecia: mne sa to nepačilo, čo s tým urobíte) každý máte možnosť, urobte zmenu sami. A hlavne čo poviem na zaver: NEROBTE Z TOHO SEKTU!!!! čo sa smie a čo nesmie

Svjatoslav povedal(a)...

Chcel som tým povedať, že som len zvedavý, ako to dopadne. Miešať sa vám už do toho nebudem, už som niekde inde. No dojdem sa zrejme zasa na chvíľu pozrieť.

Anonymný povedal(a)...

zdar bratia.to teda čumim,čo sa to tu deje...mame teda internetovy snem?...skoda,mohli ste zavolat,mohli sme sa stretnut.ale k veci.myslim,ze pozvanky su velmi vhodne,ved ak niekto zavola ,,niekoho noveho,,na vlastnu zodpovednost,tak je to iste otvorenie sa okoliu a tak sme sa dostali medzi vas aj mi nitrania.lebo mi si myslime ze nieje dobre ked tam ludia budu chodit ako do holubnika...iste zmeny su vsak potrebne.obmedzenie alkoholu,myslim teda hlavne v obradny den-do konca obradu,tak ako to bolo dobrym zvykom za dobrych cias.suhlasim s armyslavom,ze kazdy ma svoju osobitost na presadenie svojich napadov,preto by som navrhol,aby sme miesto jedla a pitia zvolili na tento rok temu-snem perunovho kruhu a spriaznenych ludi...svjatoslav volal po zmenach,to je pekne,ale skoda ze odisiel a nepresadil svoje schopnosti a znacnu autoritu...niesme za zakazy a prikazy,ale niektore pre nas prirodzene veci by sa mali vhodne presadzovat.myslim,ze tohtorocny perunov den bude prelomovy,lebo ho budeme tvorit spolu vsetci,chce to klid,tuzby a napady...v podstate som rad ze Zaba načrel do tejto temi,ale mohli sme zvolit inu formu. -vlastizdar-

Anonymný povedal(a)...

Celý náš život je pod cudzou kontrolou! Keď idem do hôr chcem mať aspoň ilúziu slobody. Rozkazy a predpisy poznám z práce a priznám sa - nechodím tam rád.
Vlastizdar, túto formu som zvolil preto, že si uvedomujem riziká priamej konfrontácie, bez predchádzajúcej diskusie. Vyskúšal som si to s Armym, a kým sme sa pochopili, bola to skôr hádka. Takže toto nie je snem, kde by sme sa dohodli na niečom záväznom, skôr to má byť príležitosť na prípravu tvojich vlastných argumentov. Dvadsať horúcich hláv sa nedohodne na ničom a ja nechcem aby to skončilo katastrofou. Snemu sa určite nevyhneme, bol by súčasťou Velestúru tak či onak, ak sa dohodneme že práve toto má byť téma roka, budem za. Hoci nebude to téma pre všetkých, a myslím, že už po hodine nebude o čom. Môžem sa mýliť, stáva sa mi to často.
Snem o tom kto je a kto nie je člen...členstvo vlastne neexistuje, je nanič, ak nefungujú jednotlivé občiny...a oni nefungujú.
K obnoveniu pozvánok mám len toľko: nikdy som žiadnu pozvánku nedostal!
K obmedzeniu alkoholu – ak nechceme sudy neskladajme sa na ne. Hotová vec. Na druhú stranu – živú bariéru pred autom zo sudom stavať nebudem. Nemôžem. Nikdy som nikomu nič nezakazoval.
Vo všetkom o čom sa tu bavíme sú len dve možnosti:
1. dohovor
2. osobný príklad
...teda aspoň podľa mňa. Môžem sa mýliť, stáva sa mi to často.

Žaba

Anonymný povedal(a)...

Tento rok oslávim Perúnove dni na západe. Iniciatívu k zmene si však tiež cením a budem vám držať palce, aby sa to celé udialo podľa predstáv.
S pozdravom
Tvor

Raslavien povedal(a)...

Žaba, asi si nedostal, lebo si tam bol od začiatku vždy, hehe.
Ja som na svoj prvý Velestúr pozvánku dostal. Aj rok predtým, no tam som nebol, z dnes už prozaického dôvodu (nechcel som ísť sám). Zrejme ju dostávali registrovaní členovia na stránke PK. Čiže možno hocikto, no na stránku chodili aj ľudia, čo sa neregistrovali, lebo nemali nejaký záujem o novinky, len sa im páčilo pár vecí.
Ono to stretnutie by možno bolo aj lepšie si dať predtým, než to celé vypukne obrazne. Ale je pravda, že povinností má každý húfne a je rád, že má čas vtedy. No napríklad mailová komunikácia do obradu by byť mohla. Tak sa napríklad konštruktívne riešil slnovrat a dohodli sa mnohé veci.
Takže téma jedlo či vôbec budúcnosť ?!

Unknown povedal(a)...

Slava!Reagujem az teraz, doteraz som si len cital a cudoval sa. A rozmyslal, co sa tam minuleho roku stalo. Velmi ma mrzi, ze som nemohol dojst, bolo to na slaktrafenie, ale nedalo sa, aj ked chodili take famzy, ze ma niekto v Kremnici videl.
Z casti suhlasim skoro so n vsetkymi, aj tu vidno, ze su rozne nazory na akohol, pritomnych a obrad. Zaba ma raz pytal, ze ked robim prednasky na Slavcone a inde o nasich veciach, mohol by som aj na Velesture. Aj som si nieco pripravil, ale fakt sa mi zdalo, ze tam na to nie je priestor, ze by ma nikto nepocuval. Ale mozno sa mylim. Ano, vela ludi som tam doniesol ja. Anicku, Nitranov, Rodnu viru, novych Poliakov...az na mojho kamosa z BB nikdy neboli vyhrady a stale som sa dobre trafil.Ano, mozno som s iniciativou trochu prehnal, ked som to zacal propagovat na FB a stavil na ucast novych ludi. V Svatohaji a u Sivakov sme radi, ked pridu novy ludia, ked sa im paci, pridu aj o rok. Aj mne vadia citania z papieriku na obrade, ked hovorim ja, vzdy bez papiera a robim obrady aj pre Svatohaj a Sivakov. Chatu by som nechal, aj to pivo a je uz na kazdom z nas, ako sa k tomu postavi a po obrade uz by malo byt veselo, ako za nasich predkov.
Vola sa tu po starom duchu Velesturu, ociernuje komercnost akcie. Neviem, ved uz dost z nas aj studuju religionistiku ci pribuzne smery, vychadza coraz viac knih, podnetov je dost.Kedzze som minuly rok nebol, neviem presne, na co skor reagovat, ale nepozdava sa mi cesta uzavreteho okruhu 20-30 ludi a stale dookola, vymrieme na krasu. Takto je to kazdy rok ine, niekedy vydarenejsie, inokedy nie a ja sa nechcem branit popularizacie nasej viery ci aspon mytologie ci demonologie medzi ludmi.Tento rok je konferencia o slovanskej vzajomnosti v Polsku, na buduci rok chce to Svevlad robit u nas, obratili sa na mna uz niekolko krat, rozmyslam, pocas akej akcie to urobit, ci Slavcon v Bratislave s vyletom na devin, ci v Nitre, kde prebiehaju tiez nejake slovanske dni, ci v KE, kde im tiez viem ukazat stare obradne miesta, ktore stale aktivne vyhladavam v literature, mapach ci mytoch. Nie, nebojte, o Velesture som neuvazoval. A dufam, ze pride vela ludi. Myslim, ze Velestur je niekde na polceste. Rarach je pre uzky okruh ludi, aj ich akcie, tam by som smeroval aj volania po uzkom starom okruhu. Velestur, akcie Sivakov, Svatoiohaja, Tvora a Dazbogovych vnukov by som smeroval k popularizacii nasej mytologie a vacsej otvorenosti a popularne prednasky pre bezny lud by som nechal na Slavcon, Pribynove dni a podobne. Hdam sa vsetci stretneme na Velesture a tema je jasna, jedlo nasich predkov moze byt doplnok, ale prave tam budu ludia, co sa mozu a musia vyjadrit, kam dalej a co s Velesturom, kde stoji nasa najkrajsia a najvyznamnejsia kapista.
Simon

Anonymný povedal(a)...

Tvoja prednáška by zaujala väčšinu prítomných, to som si istý.
Jedlo a pitie bol len môj návrh, no zdá sa, že sa budú riešiť iné veci.
Máš dar vyjadrovať sa tak, že tomu nie je čo vytknúť.
Viacerí z nás sa dúfam stretneme na slnovrate a tam trošku pohundreme.

Žaba

miki povedal(a)...

Zdar Žaba,

zaujímavý a poučný príspevok.

S niektorými Tvojimi návrhmi súhlasím, s niektorými nie. Osobne si myslím, že by sme mohli obmedziť počet ľudí a to z toho dôvodu, že ak chceš zabehnúť novú organizáciu Velestúru, tak by bolo vhodnejšie, aby tam bolo menej ľudí. Tým však samozrejme nemyslím, že teraz budeme niekomu zakazovať tam prísť, iba si myslím, že by sa propagácia mala obmedziť na ústne podanie. Jednoducho kto sa o tom dozvie, tak sa dozvie a ak bude chcieť prísť, tak príde.

Na rozdiel od Šimona si myslím, že nie je našou úlohou propagovať to čo robíme. Ja sa necítim byť misionárom a strkať ľuďom pod nos veci, ktoré robíme a v ktoré veríme. Keďže v podstate ľudí násilne ťaháme na Velestúr, tak sa nemôžeme čudovať, že tam len stoja a čakajú, čo im ponúkneme. Potom to tak aj vyzerá, že na obrade tam "šaškujú" dvaja, traja ľudia a zvyšok len tak stojí naokolo. Ale samozrejme, ak by sa ich nejako podarilo zapojiť, možno by to vyzeralo inak.

Velestúr sa naozaj stal obeťou svojho vlastného úspechu, ale aj toho, že sme "vyrástli" a na tieto aktivity nám už neostal čas, resp. sme sa im prestali tak intenzívne venovať. Samozrejme, že akcia a celý Velestúr si začal žiť svojim vlastným živelným životom a celé je to v takom štádiu, akom to je.

Žaba má ale v jednom pravdu. Každý Velestúr by mal mať svoju tému - aj to Slovanské jedlo a zároveň aj nejaký konkrétny plán zlepšenia Kapišče. Pamätám si, že prvých päť, alebo šesť ročníkov sa vždy niečo fyzicky postavilo a pridalo. Či to bola nová modla, brána a podobne, vždy sme tam po sebe niečo zanechali. Teraz už nie. Otázkou je, kto bude ochotný tam aj fyzicky pracovať. Čo si pamätám, tak to boli vždy Poliaci a Poľky a vždy tá istá malá skupinka Slovákov.

Zároveň by sme mali dať celej akcii nejakú organizačnú štruktúru, program, kedy by sa udiali prednášky, Velesiáda a podobne. Jednoducho to chce lepšiu a detailnejšiu prípravu. Kto sa toho zhostí? Neviem.

Optimisticky ale nevidím zmenu táboriska. Okolie nepoznám až tak dokonale, ale existuje niekde miesto, kde by sme sa všetci pomestili a zároveň by to bolo blízko vody a Kapišče?

Unknown povedal(a)...

Celkovo mam take presvedcenie, ze kto to robi, ten to riadi. teda Miki ked robi stranku, nikto mu do toho nekeca. Martincania robia Velestur a ako sa rozhodnu, tak nech je. Hudbu zabezpecovali Nitrania, aj tu na Vyxode uz mame nejakyx.Dobove jedlo-ano, to sa mi pacilo na P.Dubrave, ze to robili, aj na Vajane.Len sa musi najst niekto, ci skupina, co nejaky pokrm v kotliku pripravy. Uprava kapiste-super, ale co? Novu sochu? Navysenie hradby? Priekopa aspon zo stvrtiny kruhu, nech znazornuje prechod do Navie, smerom k Velesovi? Neviem, rad pomozem s hocicim, ale remeselnicky zdatny nie som, mam hudobny hluch a na varenie obidve ruky lave.Ano, viem zabezpecit.teda napriklad novu modlu, ze ju niekto vyreze a vynesieme ju hore. Nieco mam nacitane, mozem pokecat a ked mi ukaze niekto co robit, urobim.Ale chatu by som nechal, ked su tam cudzinci, tazko je chodit k pramenu.Stare stanove miesto je dobre, skryte.Nove hadam len na polceste medzi Velesturom a Smrecnikom, tam je trochu rovnej luky, ale bez vody a turisti nam budu chodit pomedzi stany. Ale zase, kto to robi, ten to riadi a tym padom je na jeho hlave(ach-ze, Rarach?:-)aby sa na akciu aj pripravil, co chce zapal, chut a cas.
Simon

Unknown povedal(a)...

Nazdar všetkým,
chata je podľa mňa už na tento rok zajednaná,takže to nezmeníme.Ak chceme,aby prišlo menej ľudí,musíme zmeniť miesto a čas akcie.Ani to sa nedá.Sudy s pivom?Sám som sa neraz stal ich obeťou:-(,no najviac sa mi páčili prvé roky-kto si čo vyniesol...Prívalu ľudí,ktorí sa tam naozaj idú len opiť a zabaviť,asi nezabránime.To by chcelo zmeniť všetko a to sa jednoducho nedá.Alebo že by?
Asi som si posledné roky moc všímal druhých,teraz začnem od seba a možno pôjdem príkladom.Najlepšie zrejme bude toto všetko prediskutovať priamo na mieste.Bude na to dosť času po večeroch,kde budeme všetci a každý nech si povie to svoje.Zároveň však predprípravu tu v diskusii neodsudzujem.
Teším sa na tohtoročný Velestúr,aj keď viem,že to už nebude to staré orechové,ale dúfam,že sa v Kremnických vrchoch opäť nájde niečo,prečo sa mi tam oplatilo chodiť.A dievča to už určite nebude:-}
A páčila sa mi túra,ktorá bola minulý rok,aj Rafo to spolmínal.Vôbec nikam nechodíme a raz som počul správnu poznámku,že niektorí ani nevedia čo a kde ten Velestúr vlastne je a znamená.Je to smutné.

Tak sa uvidíme,ja idem na bicykli,ak výjde počasie...S Bohmi!

Bebo povedal(a)...

To som písal ja

Raslavien povedal(a)...

Bebo: paradoxne sme tú výpravu venovali spoznávaniu okolitých toponým (miestnych názvov) v okolí, súvisiacich so slovanským osídľovaním. Sinmara doniesla knihu, ktorá sa prakticky zohnať nedá a istý člen s rečníckym talentom to prečítal. A Žaba to vstrebával :-))

Anonymný povedal(a)...

A rád na to spomína lebo to bolo aspoň mierne o niečom inom. A keď už sme pri tých paradoxoch tak zrovna u toho by sa mi páčila oveľa širšia účasť. Nie je nad to naučiť sa niečo nové a páčila sa mi rola radového konzumenta. Ozaj, bavili sme sa o našich fóbiách po ceste a ja som povedal, že žiadnu nemám. V noci ma potom trklo, že mám paniku z elektriny. Priznávam sa až teraz,dúfam že sa to ráta.
Šimon-trochu ma prekvapilo že Veles organizuje Rarach. Takto to dúfam nik neberie. Podieľajú sa na tom chválabohom všetci čo chcú, ty tiež nie si výnimkou, lebo si už veľakrát pomohol a potisol veci k lepšiemu.
Pomaly si už uvedomujem, že tie zmeny zrejme nebudú náhle a tak priame, ako som ich pôvodne naznačil. Mám aspoň nádej že sa tak udeje postupne a prirodzeným spôsobom.
Miki- nepovedal by som ani že Velestúr sa stal obeťou vlastného úspechu. Skôr vyplnil medzeru na trhu a našiel svojich nie vždy dokonalých užívateľov. K Žiarislavovi príde tri krát viac ľudí na obrad a také veci ako mi riešiť nemusia.
Nejde o obeť úspechu, ale o to akých ľudí priťahujeme, ako raz poznamenal tuším že Tvor.
Jasné že to myslíš dobre, rovnako ako všetci čo tu píšu. Chceme vlastne to isté, ide len o spôsob akým to docieliť. Ako som už spomínal nech je ten spôsob radšej prirodzený, ako radikálny.
Ja za úspech považujem už len to že sa o tom diskutuje, aj keď všetkého veľa škodí.


Žaba

Unknown povedal(a)...

Raslavien, aka je to kniha, co sa neda uz zohnat? Ja tiez pri hladani nasich obradnych a posvatnych miest vychadzam zo starych textov a podrobnych map, este doteraz poukazuju na zaujimave veci s nasim predmetom zaujmu.Jan Stanislav, Varsik, Halaga-tam su zaujimave veci, ako citat a chapat miestne nazvy, dost mi citanie ich knih pomohlo. A kto z vas uz bol pri studnicke s napisom nad dedinou Horne Prsany nad polovnickou chatou? Alebo v Badinskom pralese?Alebo kto okrem Raslaviena bol na Woline a videl pravu komercnu akciu? Nas ma este glanc obradnosti, tajomnosti, spojitosti s predkami. A to sa mi paci.

Anonymný povedal(a)...

Zdar,
dovolim si este pridat komentar k teme, teda aspon jednej veci, a tou je otvorenost/uzavretost podobnych sviatkov. Samozrejme je to vec obciny, vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody. Osobne si ale myslim, ze ak by malo ist o snahu rozvijat tradicne duchovno, sviatok by mal byt otvoreny (samozrejme s rozumom, bez prehnanej reklamy, ktora by mohla priniest viac starosti). Ide skor o to, ze nevidim dovod, preco by mal byt podobny sviatok uzavrety. Take tmarstvo nie je na mieste a uzavretost by som este chapal pri specialnych prilezitostiach ako napriklad iniciaciach a podobne. Tiez uzavretost ako obrana proti vonkajsej blbosti svedci len o neschopnosti zvladnut ludi a pripadne ich vychovat.
Pricinu niektorych problemov nevidim v pripade Velesturu v cudzich ludoch, ale hlavne v tych stalych - "domacich", ktori sa tiez vedia ukazat. To, ze niekto novy robi bordel byva zvycajne iba vysledkom toho, ze opakuje po starsom kamaratovi, ktory ho zavolal. To je cele. Kritika by sa mala smerovat do vlastnych radov a nezvalovat vinu na inych.
Na zaver by som rad skusil este velmi jednoducho poradit k organizacii: nie je potrebne riesit v koho rezii sviatok je, pretoze je jasne, ze je vzdy vitana iniciativa a ucast vsetkych schopnych ludi. Co je ale dolezite, je, aby kazda akcia mala niekoho konkretneho, kto je za nu zodpovedny a mozno sa na neho obratit. (Tato "tarcha" sa moze aj kazdy rok striedat.)
Tvor

Raslavien povedal(a)...

Šimon: má dosť krkolomný názov: "Stredoveká literatúra a indoeurópske mytologické dedičstvo: prítomnosť trojfunkčnej indoeurópskej ideológie v literatúre, mytológii a folklóre stredovekých Slovanov." Aj na slnovrate ju slečna doniesla. Je od bystrického vedca Martina Golemu. Odkazuje na ňu aj Téra vo svojom úspešnom Perunovi. Písal som aj autorovi, je vypredaná a dotlač neplánujú, čo je škoda. Ak sa mi podarí získať oskenovanú kópiu, samozrejme sa o ňu rád podelím. Na fakulte v Bystrici určite exemplár je.

Bebo povedal(a)...

Navrhujem túru do Badínskeho pralesa.Raz som sa tam vybral len tak sám a stálo to zato.Nie je to ani tak ďaleko,takže si myslím,že to zvládnu aj tí menej zdatní...Určite sa dohodneme priamo na mieste,no keď už je tá diskusia.

S. povedal(a)...

Zdravím, tu Stanislav.

Patrím medzi mladých návštevníkov sviatku Perúnových dní a prvý krát pred dvomi rokmi ma tam vzal Mstivoj aj s mojou priateľkou a kamarátom Kubom. Snažili sme sa správať úctivo a pomôcť aspoň s tým, že sme doniesli drevo. Problém bude asi ten, že ak tam príde nový človek tak ostatní si ho ani nevšímajú. I keď ja som podobný typ ako Raslavien a som výrečný tak som sa s ľuďmi spoznal. Vzhľadom na to, že my traja sme ľudia čo nepijú ani nefajčia, prečo sa hovorí len o novoprišlých jedincoch čo robia bordel a opijú sa? Správne poznamenal Tvor, že to nie je len o nových ľuďoch i keď ja nemám právo kritizovať lebo na príprave obradu a sviatku som sa nepodieľal, ale podieľam sa na našich sviatkoch v okolí BB, ktoré organizujeme. Budem rád ak nás zapojíte tento rok a môžme pomôcť s prípravou obradu. Výlet do badínskeho? Veľmi radi, je tam nádherne.
Zvaľovať vinu na alkohol? Nezmysel, ten len ukáže aký skutočne človek je. A ten čo sa prišiel ožrať a zahajlovať si to asi nerobí len na tomto sviatku. Je taký problém nechlastať - ja to vidím ako slabosť ducha a predsa obrad by mal byť o jeho posilnení.
Prednášky a rozprávania...to všetko by bolo skvelé, ale nájdu sa ľudia, ktorí budú debatovať? Ja dúfam že hej.

No mňa sklamal prístup Šimona, nepoznám ho, ale viem kto to je. Jeho prístup k nám mladým na minuloročnom Vajane pripomínal povýšeneckú konverzáciu "ja som pán a vy ste hovná" takto si to ozaj nepredstavujem, nebudem kritizovať jeho správanie ale asi by nebolo naškodu rozpamätať sa na slnovrat spred roka.

Nechcem ale vyvolávať rozbroje, no prichádzam s tým, že radi pomôžeme s obradom, radi sa zapojíme to aktívneho chodu. Ak sa dá dohodnúť tak by bolo fajn aby sa to nerobilo ako minulý rok, že sa len spravili lístočky na tie sa niečo napísalo a dostali to ľudia, ktorí to z nich čítali. Skôr kto chce, ten by mal pred obradom zájsť s hlavným žrecom, dohodnúť sa na priebehu obradu a keby bol každý rok obrad o niečo iný tak by to nebolo na škodu.

Všetkým Vám veľa zdaru, sebazaprenia a nech si navzájom pomáhame zlepšovať sa.

Anonymný povedal(a)...

Goryvlad
1. píšeš že nemáš právo kritizovať. Máš a ak je tvoja kritika konštruktívna, je aj vítaná.
2. chcem veriť že Šimon mal vtedy len zlý deň ak je pravda čo o ňom hovoríš.
3. lístočky tento rok nebudú. Boli použité preto že niektorí ľudia si nevedeli zapamätať jednu vetu, ale mali vôľu sa zapojiť.

Teším sa na všetkých.

Žaba