štvrtok 21. augusta 2008

Poznaj a chráň


Krása skrytá vo večnej prírode

Poznaj a chráň,krásne heslo, s ktorým sa ja stretávam už odmalička. Vždy si na na neho spomeniem, keď sa túlam krásami prírody. Veď čo je krajšie ako spoznávať jej krásu a najmä záhady, ktoré v sebe skrýva. Hľadať stopy minulosti vo svojom okolí alebo zisťovať, kde sa ukrýva sila našich predkov, ktorá ich zatiahla do týchto končín.

My tu v Turci máme čo spoznávať. V našej krásnej kotline je veľký počet rôznych zaujímavých miest ako sú hrady a hradiská, ktoré boli kedysi obývané, jaskyne, skaly a údolia, ktoré v životoch našich predkov veľa znamenali. Človek sa veľa dozvie aj z rozprávania starých či prastarých rodičov, z čoho vznikli rôzne povesti, väčšinou sa zakladajúce na pravde. A práve tieto pamiatky, či už hmotné alebo nehmotné, by sme mali chrániť, šíriť ich ďalej a uchovávať vo svojich pamätiach, nech aj naši potomkovia majú z čoho čerpať informácie .

Tak ako kedysi naši otcovia a matere dreli na poliach a v lesoch, aby mali z čoho žiť a chovať svoje deti, tak aj my musíme teraz pracovať na tom, aby sme zachovali aspoň to málo, čo tu po nich zostalo a uvedomili si, kto a čo boli naši predkovia a čo všetko v živote dokázali. Mali by sme sa snažiť aspoň trochu sa im vyrovnať. A preto poznaj a chráň to, čo je tvojmu srdcu blízke.

Bebo

Žiadne komentáre: