streda 12. novembra 2008

Dušičky


Prvý novembrový deň, hneď po Mokošinom obrade nás pozvali naši bratia z Kruhu Perúna – Nitra, na svoj obrad k spomienke na našich predkov.

Začalo sa už pomaly stmievať, keď sme sa všetci vybrali pod majestátny Zobor do dubového hája, aby sme si spoločne uctili a spomínali na tých, čo nám dali našu zem, čo pracovali a bojovali o to, aby sme teraz aj my mohli spokojne žiť v našej krásnej vlasti. Stretli sme sa v hojnom počte, aj keď nie všetci mohli prísť.

Presunuli sme sa šuchotavým krokom po popadanom lístí na miesto, kde bol kedysi starý val a možno aj tam drieme kus histórie. Zakresal sa oheň, zahučali trombity a začal sa samotný obrad. Atmosféra bola výborná, k čomu nám dopomáhali dúšky piva a medoviny. Pri silnom ohni a začínajúcej tme, ktorá zahaľovala dubový les, bolo veru jednoduché prehovoriť k predkom, ktorých duše bolo doslova cítiť navôkol. Obetiny na slávu Bohom pohltil večný Svarog a slová úcty sa rozplývali po lese až ďaleko od nás. Všetko sme zavŕšili zapálením sviečok a vyhrávaním na gajdách, fujarách a sem tam aj speve, aby nás počuli všetci a všade.

Večer sme zakončili samozrejme v našom stálom podniku u Stavbára.

Takúto úctivú spomienku zorganizovali naši dobrý kamaráti z Nitry, za čo im patrí moja úprimná vďaka.

Bebo

2 komentáre:

Raslavien povedal(a)...

No veru sa všetko vydarilo, a som rád, že som s chlapmi z Rarachu mohol ísť aj ja. Deň pred týmto sviatkom sme ešte boli na obrade ktorý robili Dažbogovi vnuci a treba ich tu spomenúť lebo obrad a atmosféra bola úžasná. Sláva predkom!
Raslavien

Anonymný povedal(a)...

Máš pravdu kamarát.A preto Dažbogovych vnukov spomenul v článku predtým.

Bebo