nedeľa 28. decembra 2008

Turčiansky Kračúň 08


Tohoročná oslava dohviezdneho večera bola významná hlavne tým že sa jej zúčastnilo viac ľudí než po iné roky a medzi nimi viacero nových ksichtov. Nechýbala zostava z Nitry, nejaký ten kus z Oravy aj východu a spolu s Martinčanmi nás bolo myslím 23. V mieste určenia sme sa schádzali len pomaly a čakanie sme si krátili veštením z dna pivných pohárov. Každý kto to už skúšal vie že na prvý pokus sa to nepodarí a až po hodine usilovného veštenia nás sudba upozornila na to že sme všetci.
Obrad Kračúňa prebieha vždy v tej istej lokalite, len vždy na trochu inom mieste aby sa zabránilo koncentrovaniu zlých síl zimy. Zlými silami sme boli doslova obkľúčení, však je to už pekných pár rokov čo slávime tento deň. Našťastie nás bolo v tom lese ako stromov v lese takže sa nás aj tie zlé sily pre našu početnosť báli.
Nebudem podrobne opisovať obrad. Kto naň bol skutočne zvedavý prišiel osobne. V skratke - čo tam malo byť tam bolo, na čo sme zabudli tam byť zrejme nemuselo. Viedol ho ako po iné roky Doktor, ktorý nás popri tom rovnako ako po iné roky obveselil svojou novou básničkou (napr. slová o bielych dekách a strieľajúcich šampusoch pri obradoch iných občín asi počuť nebudete). Do kruhu boli prizvaní predkovia po tom čo sme okolie obsypali na ochranu pred zlými silami. Všetci si obradne umyli ruky a po chválení Dažboga v rukách zakoloval črpák s medovým mliekom. Doktor predniesol modlitbu a na počudovanie všetkých vytiahol peňaženku...??? Hlavne tí čo ho poznáme dlhšie sme trochu stŕpli čo si vymyslel, no našťastie len si vytiahol papierik s básničkou. Ak bohovia a Doktor doprajú tak možno príde k jej zverejneniu. Následne oheň zhltol dažbogove dary, kto chcel pokúsil sa vyčítať svoj osud z rozkrojeného jablka .Z ruky do ruky sa podávala medovina a les ožil hlasnou vravou a smiechom – obrad sa skončil.
Pobrali sme sa do našej krčmičky, kde pri pive a kapustnici trvala družná zábava až do skorých ranných hodín. Chvála tým čo si dopriali všetkého nadostač, lebo v takýto deň ničoho veľa neškodí. Som si istý že sa bude Slnko po celý rok usmievať na tých, čo si prišli k nám do Turca uctiť jeho ďalšie zrodenie.

Žaba

3 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Ej veru,dobre nám bolo.Sám som bol prekvapený,že sa nakoniec zišlo toľko dobrých ľudí.Nič nám nechýbalo,všetkého bolo myslím dosť.Ďakujem Bohom,Doktorovi za obrad a úsmev na mojej tvári a Žabovi za pomoc a navodenie dobrej atmosféry.Sláva

Anonymný povedal(a)...

Vynikajúca akcia. Povedal by som, že čo sa týka Perunovho Kruhu Turca jedna z najlepších ak nie priamo najlepšia. Chlapci výborná organizácia!!!!
Tešila ma aj početná účasť a nadviazanie nových pohanských kamarátstiev. Myslím, že turčiansko-nitrianska osádka našla nove spriaznené "živly".
A čo sa týka nasledného hodovania, tak to bolo niečo skvelé, tie hodovačky ma vždy tak vezmú, a sem tam vezmú aj pamäť :)) Tentokrát si snáď pamätám všetko :))
Sláva Páni Bratia
ArmySlav

Raslavien povedal(a)...

Aj ja pridám komentár k tak vydarenému obradu a hostine. Doktorova básnička navodila veselú atmosféru obradu ktorý bol vydarený od začiatku po koniec. Vyšlo aj počasie, krásna atmosféra zimného slnka a miesto ktoré bolo ako stvorené pre tento druh obradu. Pozdravujem všetkých zúčastnených a tí čo neprišli, nech prídu nabudúce, vrelo odporúčam ;)! Sláva Bohom! Sláva nám!
Raslavien (ten z Oravy:))