piatok 10. júla 2009

Ohrozenie slovenských pralesov


Ku krajinám, v ktorých sa ešte zachovali pralesy - časti lesov uchránené pred hospodárskymi a inými negatívnymi vplyvmi človeka, patrí aj Slovensko. Nachádzajú sa najmä na miestach so sťaženým prístupom, ich rozloha predstavuje len asi jedno percento z výmery slovenských lesov. Možno ich považovať za prírodné unikáty, miesta pôvodnej biodiverzity a nenahraditeľný zdroj informácií pre vedu. Potvrdilo to aj UNESCO, keď zaradilo časť bukových pralesov na východe Slovenska medzi svetové prírodné dedičstvo.

Pralesy však ohrozuje najmä ťažba dreva, výstavba lesných ciest, chemické postreky a ďalšie necitlivé zásahy. Ani pralesy v prírodných rezerváciách s najprísnejšou ochranou nemajú zaručené, že zostanú bez ľudských zásahov. Stále častejšie sú požiadavky na povolenie výnimiek na ťažbu dreva napríklad z dôvodu ochrany proti premnoženiu podkôrneho hmyzu. V posledných dvoch rokoch sa tak stalo aj v pralesoch v národných prírodných rezerváciách Jánošíkova kolkáreň, Pod Latiborskou hoľou, Veľká Stožka, Zadná Poľana, Kotlov žľab či Šramková.

Hoci má Slovensko dlhodobú tradíciou v oblasti lesníckeho školstva a výskumu, doposiaľ nikto nespracoval komplexný ucelený prehľad o výskyte pralesov v našej krajine. Chránená je len časť pralesov v rámci siete prírodných rezervácií. Stále dochádza k ich úmyselnému alebo aj neúmyselnému poškodzovaniu, či v krajnom prípade až k ničeniu.

FSC Slovensko preto začalo realizovať v máji tohto roku projekt Ochrana pralesov Slovenska, ktorého hlavným cieľom je práve identifikácia a ochrana všetkých pralesov na Slovensku.V rámci neho plánuje zmapovanie a vytvorenie databázy všetkých pralesov na Slovensku a vytvoriť o nich špeciálnu web stránku.Zámerom FSC je zabrániť činnostiam, ktoré by ich mohli negatívne ovplyvniť. Pripravujú návrhy na vyhlásenie nových prírodných rezervácií, ako aj odporúčania na využitie pralesov v rámci trvalo udržateľného rozvoja regiónov.

Jednou z aktivít v rámci projektu je aj workshop, ktorý sa dnes uskutočnil v Banskej Bystrici. Odborníci z rôznych vedeckých a odborných inštitúcií na ňom diskutovali predovšetkým o metodike už spomínanej identifikácie a o spôsobe mapovania pralesov.

Projekt Ochrana pralesov Slovenska je spolufinancovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho spoločenstva, Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky prostredníctvom nadácie Ekopolis. Realizáciu projektu podporil aj Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

FSC Slovensko je nezávislá mimovládna organizácia - občianske združenie, ktorého cieľom je propagácia dobrého obhospodarovania lesov a zodpovedného prístupu pri nákupe drevnej suroviny. Združenie podporuje uplatňovanie FSC certifikácie lesov a drevospracovateľského reťazca na Slovensku. Značka FSC umožňuje spotrebiteľom identifikovať produkty vyrobené z dreva, ktoré pochádza z dobre a zodpovedne obhospodarovaných lesov.

Žiadne komentáre: