nedeľa 26. septembra 2010

Pokračujú polemiky okolo oprávnenosti plošnej ťažby dreva na Smrekovici vo Veľkej Fatre




"Nariadená ťažba je v zmysle spomínaného zákona o lesoch spracovávaním podkôrníkovej kalamity. Ak chceme predchádzať ďalším nedozerným škodám na zdravom lese, treba túto plošnú podkôrníkovú kalamitu nevyhnutne spracovať," uviedol poverený generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Igor Viszlai.

Matej Schwarz z Národného lesníckeho centra vyjadril pochybnosti nad zámerom ochranárskych združení vyhlásiť danú lokalitu za prales, aj keď nejde doslova o hospodárske lesy. "Donedávna boli zaradené medzi ochranné a vďaka tomu sa tam dlhodobo neťažilo. Nie sú to pralesy, hoci by si to žiadalo prieskum odbornou komisiou, lebo tam určite kedysi boli pasienky," povedal.

Podľa lesníka a ekológa Róberta Oružinského, autora spomínaných podaní na začatie správneho konania, je úplne zvrátená predstava záchrany lesa technokratickým holorubom. "Nezáleží na tom, či sú splnené všetky kritériá pralesa. Je to minimálne veľmi hodnotný prírodný les, biotop európskeho významu. Samovoľne rastie skoro tri storočia bez zásahu človeka, ktorý doň teraz vstúpi a vyťaží ho úplne dohola."

"Je to vlastne položený základ ďalšej ťažby. Pootváranie lesa takouto činnosťou ho oslabuje a pomáha šíreniu lykožrúta. Stromy pôvodne rastúce v strede lesa sa dostávajú na okraj, čo nemôžu vydržať. Robiť kvôli nejasným náznakom zo satelitných snímok takúto radikálnu plošnú ťažbu je úplne absurdné," dodal s tým, že pri osobnej obhliadke zistil, že drvivá väčšina vyťažených stromov bola zdravá.

Žiadne komentáre: