sobota 16. októbra 2010

Pokiaľ sa nezastaví odvodňovanie krajiny, povodne sa budú zhoršovať



Riziká extrémnych záplav, vysušovania krajiny a ostatné riziká živelných pohrôm sa budú v nasledujúcich rokoch zvyšovať, pokiaľ nedôjde k zásadnej zmene v prístupe k využívaniu krajiny, postupoch jej urbanizácie a k principiálnej zmene v hospodárení s vodou. Ako sa ďalej konštatuje v návrhu programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí, ktorý predložil Úrad vlády SR, problémy sa budú exponenciálne prehlbovať, ak sa nezastaví predovšetkým nadmerné celoročné plošné odvodňovanie krajiny, ktoré vedie k jej prehrievaniu a vysušovaniu.

"Je potrebné komplexne revitalizovať krajinu tak, aby dochádzalo k prirodzenej obnove vôd v krajinnej štruktúre. To spätne vytvorí priaznivé predpoklady prevencie pred povodňami, suchom a ostatnými rizikami náhlych živelných pohrôm," píše sa v materiáli. Ten počíta s tým, že by počas desiatich rokov v lesnej, poľnohospodárskej a urbánnej krajine vybudovali vodozádržné krajinné a terénne útvary. V intravilánoch obcí a miest zase majú vzniknúť vodozádržné systémy, zariadenia a technické riešenia. Plánované kroky by mali dokázať zadržať v krajine 250 miliónov metrov kubických dažďovej vody.


Ako sa upozorňuje v návrhu, doterajšie protipovodňové preventívne opatrenia sa u nás zameriavali na čo najrýchlejší odtok dažďovej vody krajiny v čo najväčšom množstve. "Treba však zdôrazniť, že na Slovensku nie je možné zabezpečiť ochranu pred povodňami čisto hydrotechnickými opatreniami." Najlepšia medzinárodná prax protipovodňovej prevencie podľa európskych expertov spočíva v trojstupňovom prístupe, a to zachytení dažďovej vody na mieste, kde spadne, jej akumulácii v prírode a odvádzaní iba toho, čo krajina nedokáže absorbovať, pripomína sa v návrhu.

Predložený materiál je výsledkom nového prístupu k problematike predchádzania povodní, ktorú chce kabinet Ivety Radičovej riešiť komplexnejšie. Vláda v tejto súvislosti už koncom augusta schválila návrh podmienok pre zabezpečenie prevencie pred povodňami. Materiál hovoril o tom, že udržateľné zabezpečenie prevencie je možné dosiahnuť iba pri súčasnom znižovaní povodňových rizík a rizík sucha. K takémuto výsledku má prispieť zlepšenie stavu krajinnej štruktúry, spôsobu hospodárenia s pôdnym fondom, ako aj zlepšenie spôsobov nakladania s dažďovými vodami v krajine.

Žiadne komentáre: