utorok 27. decembra 2011

Kračúň 2011

Nedá sa to opísať inak ako návratom k starým spôsobom slávenia sviatkov v Turci. Vrátili sme sa k svojim začiatkom.
Kvantita sa obmedzila tým že sa schádzame len v rámci našej občiny. Kvalita dosahuje len takú mieru akú je možné vytvoriť spontánnosťou a prirodzením vývojom udalostí.
Každoročne sa opakujúci sviatok je potom vždy trochu iný, vždy sa dá zasmiať na niečom novom, aj keď jeho kostra ostáva vždy podobná.
Každoročne sa zídeme v tom istom lese, no vždy na trochu inom mieste, aby sme sa vyhli koncentrovaniu temných síl zimy. Obradne očistíme miesto aj seba, voláme predkov, ďakujeme Dažbogovi , kladieme sladkú obetinu , sypeme zrno, veštíme z jabĺk a pripíjame medovinou.
No ešte stále nás dokáže Doktor niečím prekvapiť, niečím rozosmiať, niečím vdýchnuť času a miestu svojho ducha, vytvoriť atmosféru ktorá sa pri desiatkach zúčastnených vykúzliť skrátka nedá...inými slovami: ĎAKUJEM.


Žaba

4 komentáre:

Raslavien povedal(a)...

Taktiež ďakujem, že som mohol nepretrhnúť pre mňa už azda tradíciu slávenia tohto sviatku aj v Turci. Tento rok som nikde inde nebol, ak nerátam svoj vlastný malý obrad na Orave, kde som bol sám pri obradnom ohni. No ako bolo povedané, nech sa takto zídeme aj o rok!

Sláva novému Slnku!

Raslavien

Anonymný povedal(a)...

Sláva vám bratia. Ja už som myslel že v Turci ani nič nerobíte. Dávno som vás už nevidel :( ako si tam nažívate.

Anonymný povedal(a)...

joj som sa nepodpísal. dragovid

Anonymný povedal(a)...

Nemáme sa čím chvaliť. Chce to zmenu.
Žaba