streda 27. júna 2012

Letný slnovrat s Rodným kruhom


Zaujímaví ľudia, pár starých priateľov, nedostatok pitnej vody a rozkopaný spánkový režim...letný slnovrat na Cisárskej Holi z môjho pohľadu.
Na ceste autom nás z cesty zviedla prietrž mračien a neskôr chabý navigátor. Šlo mi to tak zle že by som oklamal aj GPS.
Aj výstup po vlastných mal svoje úskalia.  Skúste nútiť Hasáka (ďalej Sexoslav), aby pridal do kroku. Kontraproduktívne.
Stan sme postavili rýchlo, no tej noci sme ho i tak nepotrebovali a trkotali s Rodanom ( to je tá bytosť s husľami a čajom nespavosti čo poznáte s Velestúru) až do rána.
Nepamätám si že by som ten čaj pil i teraz, no po východe slnka som sa ocitol pri kose a hrabliach na mieste kde mal byť toho večera obradný kruh. Sexoslav za ten čas usilovne prdel do spacáku.
To už prichádzali naši bratia a sestra z Nitry, onedlho po nich aj ďalší súrodenci z Bystrice a tak sa okolo stanu zhrčila kôpka ksichtov známych z Velestúru. Desať pohanov, pes a 35 kilový melón. Samé dobré kusy.
Keďže som sa už cítil bezpečne, mohol som s pokojným svedomím a vyprahnutým hrdlom (voda kvapkala s rúry rýchlosťou do hôr stúpajúceho Sexoslava)zaliezť do stanu.
Súrodenci medzičasom nosili drevo a kuchtili všakovaké bezmäsité lakôtky. Veronikoslava sa pýšila darčekovým zeleninovým košom nevyčísliteľnej hodnoty. Pred obradom sa treba postiť. Môže to byť ťažké ak sa z blízkeho okolia šíri vôňa opekanej slaniny.
Obrad sa začal chvíľu pred zotmením a v kruhu stálo odhadom niečo vyše dvesto ľudí.


Žiarislav hral a spieval, štvorica mládencov predviedla akúsi modifikácia na päť Tibeťanov, poradovú zostavu s koncovkami a fakľami, divice zaujúkali a my sme sa držiac za ruky krútili okolo štyroch vatier. Žiarislav nás vyudil bylinkovým dymom a okúsili sme s obradného koláča zatial čo nás Piesnomila hecovala, ako inak piesňami. To všetko až do doby, kým sa kruh spojených rúk neroztrhol. Bytosti sa rozbehli do kruhu slúžiaceho ako pódium i parket zároveň. Aj keď to bolo trochu iné, ako to, na čo sme zvyknutý, a môj opis môže vyznieť trochu sarkasticky, mala to v sebe kúsok ťažko opísateľného čara.
 Hralo sa, spievalo, tancovalo, ohne preskakovalo prakticky až do rána. Na mnohých unavených tvárach bolo vidieť, že je pre nich východ slnka pre únavu skutočným požehnaním. Ja som si jeho východ užil (vďaka Bystrík za zobudenie) s chytľavou piesňou na perách a doteraz ju nemôžem dostať z hlavy.
Bol to pre mňa najsilnejší moment slnovratu. Ak sa na vás usmieva Dažbog všetky tiene sú za ďaleko za vami.
Ďakujem Rodnému kruhu, súrodencom aj Sexoslavi za zatiaľ najlepší obrad roku.


Žaba (Pexesoslav)

2 komentáre:

Raslavien povedal(a)...

Ešte si zabudol vysvetliť, prečo si Pexesoslav. Inak po tej predošlej prezývke spred dvoch rokov je toto určite vítaná zmena pre teba :-P

Žaba povedal(a)...

Nie je to žiadne tajomstvo. Chcel som niečo čo by ma plne vystihovalo. Negroslav je tiež nádherné, priam duchovné meno.