utorok 23. júla 2013

NOC BESOV VII. - ČAS MÝTOV A LEGIEND

                                       NOC BESOV VII. - ČAS MÝTOV A LEGIEND




Banská Bystrica, Tirish Pub + letná terasa
31.8. 2013 od 12:00 do neskorej noci


Noc Besov v ďalšom porkačovaní ovplyvnilo niekoľko zmien. Medzi prvú patrí fakt, že od siedmej časti v rade budeme organizovať koncert už len raz ročne, vždy na konci leta ako jednodňový minifestival, ktorý sa bude konať v prostredí Tirish Pubu s vonkajšou letnou terasou (hornou aj dolnou). Ďalšou zmenou je, že minifestival neostane len pri hudbe, ale jeho program sa prenesie aj k rôznym aktivitám, ktoré majú spojitosť s archaickou pohanskou kultúrou Európy, tradicionalizmom a láske k vlasti. Preto sme sa rozhodli program usporiadať nasledovne...


SKYFORGER (pagan/folk metal) - Lotyšsko

Lotyšská pagan metalová legenda Skyforger sa predstaví na Noci Besov ako hlavný headliner programu. Baltské pohanské piesne sa rozoznejú pod zástavou týchto skúsených Lotyšov.

Tomáš Kočko & ORCHESTR (folk) – Morava

Spoza rieky Moravy sa predstaví akustická folková kapela Tomáša Kočka spolu s jeho Orchestrom. Tradičné ľudové melódie v podaní talentovaných muzikantov inšpirované zbojníckou tematikou, najstaršími tradíciami dávnej Moravy a ľudovými piesňami z beskydských kopcov zaznejú špeciálne na Noci Besov.

GYVATA (neofolk) - Litva

Ako zahraničný hosť sa predstaví skupina mladých ľudí pod názvom Gyvata, ktorí hrajú tradičné litovské piesne v neofolkovom podaní. Prvý krát sa predstavia na Slovensku v akustickom znení.

JARUN (progresive folk black metal) - Poľsko

Pomerne mladá poľská black metalová kapela Jarun vydala len minulý rok svoj prvý full album s názvom Wziemiozstąpienie, ktorý nasadil latku veľmi vysoko.

AEON WINDS (atmospheric black metal) - Slovensko

Slovenská black metalová zostava Aeon Winds s tajomnou a pochmúrnou atmosférou patrí svojou produkciou k napdriemeru slovenskej black metalovej scény. Ich myšlienky a texty sa opierajú o nadprirodzeno a abstraktné témy človeka. Tento rok to bude ich jediný koncert na Slovensku.

BABY (tradičné spevy) - Poľsko

Tradičné slovanské piesne, zaspievané ženskou zostavou z Poľska, ktorá si hovorí Baby. Snažia sa rekonštruovať najstaršie ľudové a obradné piesne, ich techniky, obsah, témy a symboly.

WALDSCHRAT (black metal/neofolk) - Rakúsko

Rakúska skupina Waldschrat hrá chladný black metal s pochmúrnou atmosférou. Momentálne pracujú na prvom albume, ktorý je inšpirovaný mystikou, prírodou a germánským archaickým náboženstvom.



RAGNAROK (umelecký prednes – inscenácia) Pod rúškom tmy, osvetlený plameňom večného ohňa, bude rozpovedaný mýtus o Ragnaroku – konci sveta, ktorý pochádza zo severskej mytológie. Prehovorí ku vám rozprávač a tajomné postavy okolo neho spolu s ním sa vrátia do onoho mýtického času.

PREDNÁŠKA na tému "Povstania slovanskych pohanov v stredoveku". Predstavíme vám ako prebiehal odboj Slovanov proti christianizácii vo včasnom stredoveku nazývaný aj "pohanské reakcie".

PREDNÁŠKA na tému "Hudba, kultúra a autentický život" od nášho priateľa filozofa pod prezývkou Tvor.

KOVLAD (cech remeselníkov) - predstaví naživo výrobu svojich predmetov, či už umeleckých alebo úžitkových. Skúsení remeselníci sú stálym partnerom Noci Besov. Budete si môcť pozrieť výrobu a podporiť tradičné remeslo, ktoré je potrebné znovu oživiť a uprednostniť pred konzumnou pásovou výrobou dneška.
http://kovlad.sk/

ARKONA PAGAN ART SHOP (internetový obchod) Naši stáli partneri a priatelia sa na Noci Besov znovu ukáži so svojim stánkom a budú predávať rôzne výrobky, ktoré si môžete pozrieť na ich stránke. Taktiež zabezpečujú predpredaj lístkov na náš minifestival.
http://arkona.sk/

TRYZNA PRODUCTION (black metalový label) Taktiež od počiatkov s nami, slovenský black metalový label zameraný predovšetkým na pohanskú tvorbu sa objaví na Noci Besov so svojím stánkom.
http://tryznaproduction.sk/News.html

+ ďalší nehudobný program bude oznámený čoskoro!

UPOZORNENIA: Každý jeden návštevník je zodpovedný sám za seba a za svoje správanie. Každý, kto bude robiť problémy bude vyhodený bez ohľadu na to, že zaplatil vstupné. Agresívne správanie pod vplyvol alkoholu tolerované nebude!
Vstupenky, zakúpené v predpredaji sa naspäť nevracajú, okrem prípadu zrušenia koncertu!
Zmena programu vyhradená.



VSTUPNÉ -
1. predpredaj = 13€ (50 kusov)
2. predpredaj = 15€ (120 kusov)
Na mieste = 17€ (neobmedzené)
Viac na: http://arkona.sk/

5 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Program vyzerá úplne páradne. Zvláštne, že som o tomto festivale nikdy nepočula. Do koľkej približne môže trvať program?

Raslavien povedal(a)...

Ak ste na Facebooku, nájdite si Noc Besov stránku. Je to už 7. ročník. Tu je odpoveď na Vašu otázku:
"Harmonogram!

12:00 – Otvorenie Tirishu
13:00 - 13:30 – remeselníci z Kovladu, prehliadka ich stánku a tvorivosti
13:40 – 14:10 Prednáška „Povstania slovanských pohanov v stredoveku“
14:30 – 15:00 Baby (tradičné spevy) - Poľsko
15:10 – 15:40 prednáška „Hudba, kultúra a autentický život"
16:00 – 16:30 Perun a Zmej (divadelno-šermiarske vystúpenie)
16:50 – 17:40 Gyvata (neofolk) – Litva
18:00 – 19:00 Jarun
19:15 – 20:15 Aeon Winds
20:30 – 21:00 inscenácia Ragnarok
21:20 – 22:40 Skyforger
23:00 – 0:00 Tomáš Kočko
0:20 – 1:20 Waldschrat

Celý program budú sprevádzať naši partneri Arkona Pagan Art Shop so svojím stánkom, black metalové distro Tryzna Productions a rakúsky label Talheim Records."

Raslavien povedal(a)...

Teda nie presne ročník, ale siedmy krát sa to organizuje :-)

Unknown povedal(a)...

Ďakujem za info :) a ten podnik bude po skončení programu ešte otvorený? Lebo budeme mať dosť času do odchodu autobusu, tak rozmýšľam, kde ho prečkáme :D

Raslavien povedal(a)...

Bude do rána. A ak nie Tirish, tak klub pod ním, ktorý má rovnakého majiteľa. Čakujúcich bude určite viac :-)