pondelok 22. júla 2013

VELESTÚR 2013 ARMYHO OČIMA :)




    
Ako každý rok, tešil som sa i tento, na deň, ktorým začne najlepší víkend roka. Vyrazil som už v piatok. Nie ako po minulé roky,keď sa mi skôr nedalo. V kvalitnej zostave sme sa začali schádzať v Kremnici, a naše stretnutia sme oslávili nejakým tým pivkom. Ľudia sa postupne vydávali na cestu do hôr. Niektorí aj naslepo. A poniektorí sme čakali na moment, kedy nám Bubo predstaví svoju Navaru. Viem, viem, Niva nám bude všetkých chýbať, ale nezúfajme, ona ešte stále žije. S touto zmenou nastal i problém, ako Nivoslava volať do budúcnosti.
     Po príchode hore nás privítalo už pár zúčastnených ľudí, ktorí nás privítali ako sa patrí. Stan som opäť staval až po degustácii nejakého-toho zlatistého moku. Samozrejme úspešne :) . Piatkový večer sa niesol v takej voľnejšej atmosfére. Už každoročne som bol v tej skupinke, čo sa zabáva trochu modernejšie, ako tá iná skupinka, čím som poniektorých, slušne povedané naštval (nie sám he, he) . Ale ako vravím, každý máme to svoje. Zaspievalo sa, veselilo sa, myslím, že predvečer obradu sa tiež vydaril.
     Sobotné doobedie sa nieslo v znamení príprav a prác na večernú akciu. Samozrejme stále prichádzali aj noví účastníci, nejakí ten  neznámy fotograf, i nejakí tí neznámi všeobecne. Na tretiu hodinu stanovil pán Doktor čas zápisu športovcov na Velesiádu. Tohoročná velesiáda mala už na prvý pohľad viac účastníkov, ako aj novú disciplínu: lukostreľba. Nejdem sa rozpisovať o priebehu súťaží, však to bežalo live na Pagan sport tv, ale nejaké-tie momenty spomenúť musím. Organizáciu a promotérstvo bravúrne zvládol Doktor so svojou šarmantnou asistentkou. Teda pardon s Milanom :)  Novým prvkom Velesiády však bolo, že jeden z účastníkov, mal aj vlastnú hymnu. Prievidzkému šampiónovi  Korytnákovi , v podsvetí prezývanému aj Sandokan , hrala pri nástupe práve hymna z úspešnej série Sandokan, a neskôr sa stala i nosnou melódiou tohto športového podujatia. Žeby nový maskot? Počas Velesiady sa začala podávať už aj kapustnica. Vďaka šéfkuchárovi i pomocníkom . Ešte chvíľa voľnej zábavy, kým sme sa nezačali postupne presúvať na obradné miesto.
     Po príchode do kapišťa nezainteresovaných zaujala nová modla Perúna, ktorá sa majestátne čnela nad všetkým. Ozaj musím pochváliť všetkých, ktorí sa na jej tvorbe podieľali ,a predovšetkým veľká-najväčšia vďaka patrí Hromičovi. Samotný obrad opisovať nejdem. Kto bol, videl. Kto nebol, jeho chyba. Ale verím, že príde doba, kedy ľudia zas nájdu cestu k tradíciám, predkom i bohom.
     Večer, ako tradične, sa už po príchode do stanového mestečka začalo hodovať. Veselé historky a spev sa niesli celým okolím. Najpopulárnejšou piesňou toho roku bola pieseň , ktorej text si dovolím citovať. Citujem: „ Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej “ Kto z vás ten text nepoznal , poprosím uložiť,alebo zapísať.
     Postupne odpadávali speváci a speváčky, niektorí skôr, iní neskôr. Nedeľa už tradične bola rozlúčková. Ľudkovia ďakujem vám za super víkend.
     Ešte jednu vec mi nedá nespomenúť. Tento rok bolo na akcii aj hodne zverstva. Jeden nemenovaný psík Dexter si vyhliadol jedného z účastníkov a pokúšal sa s ním stvoriť novú mytologickú bytosť. Žiaľ neúspešne. :)

Vidíme sa o rok

                                                                                                                                             Army

4 komentáre:

Raslavien povedal(a)...

Na niektoré veci som zabudol aj ja v mojom reporte. Aspoň uvidíme tú pestrosť a snáď bude tých pohľadov aj viac. Okrem iného dúfam, že tebou nezabudnutých majiteľov psov a tvorcov kapustnice či Navaroslava neurazím :-))

ArmySlav povedal(a)...

No a ja sa musím ospravedlniť za nejaké tie gramatické chyby. Žial, písal som to neskôr večer a únava robí svoje. :)

Dragovid povedal(a)...

Hehe, Dexter mal chúťky? :)

Dragovid povedal(a)...

Hehe, Dexter mal chúťky? :)