streda 6. mája 2009

V ZOO Bojnice sprístupnili prvú časť Náučného chodníka karpatskej fauny

V Zoologickej záhrade Bojnice dnes návštevníkom slávnostne sprístupnili prvú časť Náučného chodníka karpatskej fauny a zároveň otvorili aj letnú turistickú sezónu 2009.

Vybudovanie chodníka je súčasťou európskeho systému záchrany ohrozených druhov zvierat Natura 2000. Chodník má štyri zastávky s informačnými panelmi umiestnenými pri voliérach zvierat. V prvej etape je to mačka divá, rys ostrovid, vlk dravý a norok európsky. Je to zároveň príspevok k tohtoročnej celoeurópskej kampani Žijú tu s nami, zameranej na ochranu európskych šeliem. Mačku divú chovajú v zoo zatiaľ iba jednu, rysov majú troch, ale dvoch vlani odsunuli do zahraničných zoo. Vlkov majú jediný pár, ale zatiaľ najviac chovajú norkov európskych, dovedna štyri páry, ktoré majú každý rok mláďatá. Preto uvažujú nad ich reintrodukciou do voľnej prírody, pretože túto lasicovitú šelmu začiatkom minulého storočia na Slovensku pre jej kožušinu úplne vyhubili.

Cieľom náučného chodníka je návštevníkom zoo bližšie predstaviť a ochraňovať zvieratá, ktoré v mnohých častiach Európy už vyhynuli, ale u nás ešte žijú, hoci sú ohrozené. Mnohí obyvatelia Slovenska si to často neuvedomujú a väčšie poznanie môže prispieť k ich účinnejšej ochrane. Jednotlivé panely pri voliérach budú neskôr ešte doplnené o zvukové záznamy v deviatich jazykoch. Okrem toho je chodník doplnený aj o prístrešok s panelmi, vysvetľujúcimi európsky systém Natura 2000, o ktorom verejnosť takisto málo vie.
Vybudovanie kompletného náučného chodníka, v ktorom predstavia 60 až 80 druhov domácej fauny si vyžiada náklady takmer 2,8 milióna eur a je rozplánovaný na tri roky.

1 komentár:

Dragovid povedal(a)...

Čože? Majú už len pár vlkov? Fíha, no je to dávno čo som bol v tej ZOO ale vtedy ich tam mali tuším celú svorku. No neva vlk v zajatí nieje vlkom.