streda 22. júla 2009

Velestúr 2009 - Armyho príbeh


Ako každý rok i tento sme sa pobrali osláviť Perunov deň a uctiť našich bohov na legendárny Velestúr. Z Martina sme toho roku vyrážali na niekoľko etáp. Ja som sa pobral v piatok okolo obeda. Dorazil som do hostinca u Buba, kde som vyčkával ďalších hodovaniachtivých účastníkov. Po čase sa nás tam zišla už pekná hŕstka a tak nastal čas výstupu. Môj výstup spočíval ako každoročne vo vyvezení sa hore Ladou Nivou. Nie, že by som bol lenivý, ale Lada Niva je pre mňa posvätné auto, ktoré si každoročne takto uctím.
Po príchode na miesto, som toho roku akosi rýchlo zložil stan. Myslím, že je to tou praxou. Stavanie bolo sprevádzané vítaním sa so známymi. Takto aspoň raz za rok dostanem dáku tú pusu, keďže som člen Kompótu. Piatoček bol celkom príjemným dňom. Postupne sme sa schádzali pri ohni a popri pivku sa stmeľovali a utužovali priateľstvá, sťa by tam hodovali naši predkovia. Potom každý už podľa svojich možností a schopností vytrvával do nočných či ranných hodín. Nechcem rozoberať podrobnosti, ale aby si všetci nemysleli, že bolo všetko ideálne, došlo i k verbálnemu konfliktu. Následkom toho, z mne nejasných príčin, opustil našu osadu žrec Svjatoslav. Nepomáhali prosby, ani rozumné slová, ani vyhrážky. Tento moment by som označil za najčiernejšiu časť akcie. V hlavách zúčastnených z iných občín to vyvolalo zjavne mnoho otázok. My znalí takejto situácie, keďže sa to nestalo 1. krát, ostali sme kľudnými, máme predsa aj iných žrecov. Svjatoslav si za tento útek vyslúžil meno Odchodslav.
Sobota sa niesla opäť v duchu diskusií, hodovania a veselenia, až do momentu kedy nastala Velesiáda. Ako tradične, zas som nič nevyhral. S podrobnými výsledkami vás oboznámi Dokáč, takže nebudem sa rozpisovať. Smrť športu! Ešte aj tieto športové minúty nám prerušil mierny dážď. Oproti Pohode sme však na tom oveľa lepšie, žiadne straty na civilnom i necivilnom obyvateľstve. Obrad sa stále, kvôli počasiu nečrtal, a tak sme si čas krátili hodovaním. V tom momente dorazila i poľská družina. Moment kedy prestalo pršať sa využil na prechod k obradisku.
V kruhu stálo opäť pár nových tvárí čo ma vždy naplní radosťou, že ľudia stále viac smerujú k tomu, od čoho ich zviedli cudzie elementy. Perun nás takisto poctil svojou účasťou, a tak vidno, že na akcie chodia iba ozaj odhodlaní.
Po príchode do táboriska, nastalo sušenie vecí pri ohni. Postupne sa vkrádala aj dobrá nálada, ktorú neodradil ani dážď. Za zaujímavé momenty považujem dva. Hromič sa rýchlym smerom ubral k opusteniu kompótu. Za čo ho všetci obdivujeme, predsa len bozkávať sa s dievčaťom, nie je pre nás celkom prirodzené. A druhým podľa mňa dôležitým bodom, bolo Milanove uisťovanie zúčastnených chlapcov, že na Aňu nemajú. Miňo, Miňo, Ty beťár.

Roduverní o rok sa vidíme znova!

Army

20 komentárov:

Raslavien povedal(a)...

Tak veru, dobre bolo. Aj keď tam bolo dosť veľa chmúrnych chvíľ pre mňa, často to tie veselšie obrátili na opačnú stranu, veď ako vraví melancholický Žaba "Bohovia sú radi, keď sa smejeme". Potešila ma aj účasť zahraničných, vyslišali moje volania :)

Sláva všetkým čo prišli do Kremnických vrchov!

Anonymný povedal(a)...

Malo to aj nejaké tienisté momenty, vlastne ako vždy.
Ide o to že väčšina ľudí sa na to celý rok teší...každý svojim spôsobom, niekto na obrad, niekto na starých kamarátov, niekto na opíjačku...pohnútky sú rôzne a tak mi napríklad príde čudné ak sa uprostred hôr už druhý rok vyhlasuje večierka.
Hej bohovia nás majú radi keď sa smejeme, nie keď riešime malichernosti.
Žaba

Unknown povedal(a)...

No pocity sú rôzne.Radosť aj sklamanie.Dobre je,že nám aspoň ten obrad vyšiel,aj keď nám Bohovia dali poriadne zabrať,stálo to za to.Tí čo chceli,prišli a tým čo sa nepáčilo,odišli.A bolo ich viac,verte mi.
O rok teda bude dúfam aspoň taká účasť ako tento,bude už vlastne 10 ročník.

Anonymný povedal(a)...

Z tohtoročnej akcie vyplývylo, že je občina buď potrebuje reformu, alebo musí zaniknúť. Tí ktorí si pamätajú prvé ročníky tejto akcie mi isto dajú za pravdu, že už to nie je ono. Kto pozoroval tváre českých bratov, ale aj tvár Dobrodeja, musel z nich vyčítať sklamanie, alebo skôr rozčarovanie, čo sa to vlastne deje. KDe sa vytratili debaty o predkoch a viere? Tento rok som sa na Velestúre skôr dozvedel, kto sa kde dobre opil, prípadne koho pretiahol, alebo kde grcal. Rovnako som bol sklamaný z účasti ľudí - áno, boli tam nové tváre, ale viacmenej sa prišli zo zvedavosti pozrieť, o vieru im ani tak nešlo. Army sa v článku vytešuje, že došlo mnoho ľudí. Zjavne volí kvantitu pred kvalitou. Akcia stratila svojho ducha, preto volám po reforme. Je mi smutno, že len málokto pochopil dôvod môjho odchodu a že ste radšej volili povrchnosť a nevedomosť.

Svjatoslav

Anonymný povedal(a)...

Ešte k tomu slovnému konfliktu jedného zo zúčastnených (schválne nenapíšem, že člena) s jedným z českých bratov. To skutočne len jeden človek sa tam pri ohni našiel, ktorý mal toľko rozumu, aby toho zúčastneného upozornil na jeho neprístojné správanie sa? Týmto chcem vysloviť poklonu a uznanie Milanovi z BA.

Unknown povedal(a)...

Jožo,akceptujem tvoj názor.Aj mne sa zdá,že to bývalo na Velestúre aj lepšie.Ale čo už,ľudí,ktorí pravidelne navštevovali Perúnove dni prišlo pomenej a ani počasie nám moc nevyšlo.Vždy sa pilo aj po minulé roky,vždy boli rôzne debaty a vždy prichádzali rôzny ľudia.Nemôžeš niekomu vyčítať,že tam prišiel a že neverí.Je to každého osobná vec.
Ja si myslím,že si neurobil správne,že si zvolil odchod.Už sa to raz stalo a bola to hanba pre celú občinu.Žaba si to vtedy zlízol asi najviac.Ak si chcel diskutovať,mal si zostať a nie vykrikovať,že je večierka.Ten konflikt som nezachytil a tiež nesúhlasím,aby sme sa hádali.
Chce to zmenu,aj ja si myslím.Ale čo chceš dosiahnúť zrušením niečoho,čo vlastne ani oficiálne neexistuje?Treba si sadnúť za jeden stôl a povedať,toto tam patrí a toto nie.To bude najrozumnejšie.

Anonymný povedal(a)...

Bebo, neviem odkiaľ to máš, ale nevykrikoval som tam, že je večierka. Vôbec mi nevadilo, že ste sa tam ostali baviť, po tom ako išla väčšina ľudí spať, ale zobudila ma a zároveň nahnevala ma hlasná hudba, ktorú niekto pustil z toho auta. Neviem ako ty, ale ja na black metal o pol tretej v noci nie som zvedavý. Zrejme ste si to v opitosti začali vysvetľovať, že chcem vyhlásiť večierku.
Určite nie je pravda, že sa nedá zabrániť tomu, aby na akcie chodili ľudia, ktorí tam nepatria. Dá sa tomu zabrániť veľmi jednoducho a ty veľmi dobre vieš, ako.
Som za debatu a preto ťa týmto volám do NR na predebatovanie tohto problému.

Svjatoslav

Unknown povedal(a)...

Je pravda,že tá hudba z auta tam nepatrila,ale stalo sa.Asi som musel ísť spať alebo mať dosť vypité,lebo o tej hudbe ani neviem.No to je jedno.Ale Jožo kvôli tomu si odísť nemusel.Malo sa to vyriešiť tam,keď sme boli všetci pokope.Do NR kvôli tomu nejdem,neoplatí sa mi to.Nemám to tam kúsok a myslím,že ani ostatní odtiaľto sa tam nebudú hrnúť.
Stačia tam naši nitrania.Ale netreba pokaziť to,čo sa tu za posledné roky vybudovalo.Vieš čo mám namysli.

Anonymný povedal(a)...

No neviem kde začať. Prejdem to nejak skackano.
V prvom rade mňa tešia noví ľudia, a vždy ma budú tešiť, nakoľko viem že je tu istý druh záujmu o takéto niečo. Keby sa chcem uzavrieť tak sa stretávame stále v počte do 10 ľudí. Nikomu nebudem nútiť môj pohľad na Bohov, to nech si každý urobí po svojom.
Ďalej nevidím dôvod, prečo by malo niečo zanikať. Ani neviem načo vôbec písať o tom. neni dôvod na zanikanie, a nebudem hovoriť prečo. Jednoducho neni.
Dôvod Tvojho odchodu skutočne nechápem. Ja neviem ani o žiadnom konflikte. Nepostrehol som tam fyzické útoky žiadne. Ak boli verbálne, myslím, že od toho sú dospelí ľudia, že si to vydiskutujú. Neviem teda, či sa bratia z čr nahnevali, ale mne teda prišli uplne v pohode a myslím, že sa ešte spolu uvidíme a pripijeme na slávu nás i našich bohov.
Takisto diskusie, si myslím, boli rôznorodé, a práve naopak bavilo sa aj o bohoch a historií. Ja si myslím, že nie je nutné určovať osnovu o čom sa máme počas hodovania baviť. Ako argument použijem jedno: i za starých čias sa naši predkovia opíjali, bavili o kadečom, isto i o sexe, pijatike, a iných veciach.
A takisto si myslím, že zábava na takúto akciu patrí. Je to môj názor a tak nejak to cítim.
Uvidíme teda čo rozhodnete v Nitre. Ja mám názor jasný: Sme Perunov Kruh

Inak ak to číta niekto z českých bratov a sestier, zaujímal by ma teda ich pohlad, napíšte komentár ak môžte. Ja teda neviem či ste nahnevaní a mrzelo by ma ak hej.

ArmySlav

Anonymný povedal(a)...

Army,

veci okolo môjho odchodu som už vysvetlil. Ak si to nepochopil, tak sa budeš musieť viac zamyslieť. Avšak môj odchod sa teba nijako netýkal.
Ale hovorí sa, čo oko nevidí, srdce nepáli.

Svjatoslav

Anonymný povedal(a)...

Ja len dúfam že sa to celé vysvetlí.Nechcem aby to skončilo tak že si každý dupne nohou a postaví bariéru argumentov okolo svojej "tiežpravdy" Na riešenie kravín nemám energiu ani čas.
Nostalgia za starými časmi sa sem tam ozve aj vo mne ale čas plynie len jedným smerom.
Poviem to takto : Perúnov Kruh je taký aký sme ho my vytvorili, so všetkým čo k tomu patrí, aj s problémami samozrejme.
Za chyby sa platí. Sám som zvedaví kto na tom stratí najviac.
"Reforma alebo smrť?" Len aby práve tie zmeny nespôsobili zánik všetkého. To nám ozaj potom ostane už len ta nostalgia.
Dúfam že sa o všetkom dočítam na stránke PK. Chcel by som byť v obraze...
Žaba

Anonymný povedal(a)...

Pripájam komentár aj ja :-)
Tákžee.. toto bol môj prvý výstup na Velestúr a všetko ,čo k tomu patrí.Mne sa akcia veľmi pozdávala.Viacmenej ľudí,ktorí tam boli ešte len spoznávam,ale som rád,že som stretol ľudí,ktorí boli na obrade v Hrušove a som si istý,že som si našiel ďaľších kvalitných kamarátov,či kamarátky...že? ;-) no..
K výstupu: keďže od malička s matkou behávam po horách,tak výstup ma ničím viacmenej neprekvapil ,so Svjatoslavom sme vyšli do tábora na tri etapy,čo je dosť dobrá taktika a aj s plným batohom som to zvládol výborne ;-)
Štvrtok sa niesol aspoň pre mňa v duchu vítania sa so známimi z obradu v Hrušove a zoznamovania sa s bratmi z Čiech (milí ľudia,rád som ich spoznal).Popilo sa nejaké to pivko a bolo fajn ;-)
Piatok,keď dorazili ďaľší ľudia bol o dosť veselší i pre mňa a mal som pocit,že - áno,pre toto som sem došiel!- bolo vidieť,ako sa dobre bavili ľudia,ktorí sa nevideli mesiace,či aj rok ,k večeru sa popri medovinke aj začali spievať tradičné ľudové piesne a zábava v priateľskom duchu zotrvala až do rána.Ja osobne som nepostrehol,že by tam niekto riešil nejaké politické témy,alebo sa dostal do nejakého verbálneho konfliktu,preto sa k udalostiam nemôžem vyjadriť,ale chcem len poznamenať,že aj naši predkovia sa stretávali a rozoberali najrôznejšie témy a neverím,že sa VŽDY zhodli v názoroch ;-) a viac k tomu nemám čo dodať... možno by som chcel ešte zareagovať na poznámku,že sa to zvrhlo na nejakú alko-párty.. ja osobne nemám ten pocit a trošku možno podpichnem,ale nič vzlom - nech zdvihne ruku ten,kto si pri ohnisku nevypil ;-) možno by som našiel jedného o ktorom by som to vedel povedať s určitosťou :-) ale ,že by sa tam konali nejaké alkoholické orgie?..to isto nie?
Sobota : Zobudil som sa do chľadnejšieho rána,ako v piatok,ale nesťažujem sa.Najedol som sa a opäť smes a všetci stretli pri ohnisku.Na moje počudovanie zmizol stan so Svjatoslavom...zrejme pre Svjatoslavove osobné záležitosti (nič v zlom Jozef ;-) ) ja som bol z jeho odchodu viacmenej sklamaný,ale nevrátim to nazad.Len chcem sa aj k tomuto trochu vyjadriť.Až niekto príde na obrad,tak tam ide kôli viere,kôli svojej viere,kôli našej viere a nie riešiť to,že kto bol ako opitý a podobne.Takže Jožko,ja si myslím,že si mal ostať v prvom rade kôli sebe a svojim duchovným záležitostiam a ak si mal pocit,že to nieje všetko podľa tvojich predstáv,tak si mohol odísť až po obrade.Opakujem,že nič Ti nevyčítam ;-)
Velesiáda:Pre mňa veľmi zaujímavá časť dňa.Hlavne som zažil veľa zábavy,veľa nezabudnuteľných komentárov Doktora,či Mikiho a zúčastnil som sa aj v jednej disciplíne a to v hode klátom,kde som takmer odpálil najlepšieho rozhodcu na ihrisku Doktora :D ospravedlňujem sa :D:D
Obrad: na takomto väčšom obrade,organizovaným PK som sa zúčastnil prvý krát,tak ho môžem porovnať len s obradom v Hrušove.Myslím,že bol pekný a všetci,ktorí sme tam boli sme vydržali i nepriazeň(?) našich bohov,ktorí našu trpezlivosť skúšali celkom nepríjemným dažďom,ale na druhej strane mi to prišlo aj trochu mystickejšie.Po príchode do tábora som si usušil veci a pustil sa do spevu a do rozhovoru s poľskými bratmi a veru sme si mali čo povedať,takže ani tu neskrývam spokojnosť.Utiekol som do lesa s fujarov,dal som zopár sôl a bol som šťastný :D Takže podľa mňa celá sobota bola v poriadku ,podľa mojich predstáv :-)
Nedeľa sa niesla v duchu lúčenia sa a ja sa lúčim rád,tak s Raslavienom a jeho skupinkou som sa rozlúčil pre istotu 4 krát :D
Takže celkový dojem u mňa je veľmi dobrý a už sa teším na najblyžšej akcii,kedy sa opäť stretneme :-)
Sláva!
(a prepáčte,že sa tak rozpisujem,ale pre mňa to bol zážitok,tak som sa chcel podeliť s vami o moje pocity :-p )

Anonymný povedal(a)...

Rád by som poprosil autora toho výroku, ktorý sa vyjadril, že naši predkovia sa opíjali, aby mi citoval aspoň jeden historický zdroj, odkiaľ čerpá túto myšlienku.
Alebo je to len jeho výmysel, aby mohol vykonávať aj na obradoch jemu milú činnosť?

Svjatoslav

Anonymný povedal(a)...

mno musim sa vyjadrit aj ja... mne sa pacilo, bolo to ine ako minule razy, isto tym ze bol dazd, ale prezili sme. No a co sa tyka malichernosti sa vyjadrim takto... je pravda ze sme neviedli intelektualne debaty ale take prizemne, preto si myslim , ze to jednoducho nejak tak vyslo. S tou hudbou ma mrzi, ze sa jozo nasral, ale odist nemusel, stacilo nam vynadat. A pri tom sa stazoval len Svjatoslav, nikto iny.
Co sa tyka ceskych bratov, tak som bola aj pri tom udajnom verbalnom utoku a isiel som s nimi do ciech, ma zviezli, za co im dakujem. No a nemal som dojem, ze by boli nahnevani alebo urazeni. V tu noc bola vasnivejsia diskusia vyvolana alkoholom, ale milan to stopol a pom sa dotycni jedinci - t.j. nemenovany z blavy spolu s ceskym bratom normalne bavili, videl som ich sediet spolu na lavicke. Ked sme isli na druhy den domov sme sa bavili aj o teme, ktora udajny verbalny konflikt vyvolala a tiez sme sa trosicku pohadali a nebolo to nic tragicke. Ak sa bavime s ceskymi bratmi o politickch dejianch nasich narodov v 20. storoci k hadke dojde vzdy,lebo mame odlisne pohlady na tie udalosti, cize je najjednoduchsie sa o tom nebavit.
Co sa tyka opijania sa starych Slovanov na obradoch su o tom normalne pisomne zaznamy zo stredoveku, ako priklad mozem napisat knihu Myty a baje starych Slovanu, ktora sa predavala na nasom webe- krig peruna.org, cize kto ma zaujem moze tam nahladnut. Dalej etnograficke zaznamy to hovoria tiez, ale citaciu Vam uz nepoviem.
Cize si nemyslim ze je treba daco menit, alebo reformovat, lebo lahko sa to moze zmenit v deformovanie. Ak sa nekto chce bavit o dakej teme, napr. o nasej viere, nech to dako pretavi do toho, ze par ludi sa k nemu prida do debaty. Takze neriesme malichernosti bratia, ale oslavujme svojich bohov ako kazdy dokaze. Dano

Anonymný povedal(a)...

Mne ide hlavne o to, či si vie autor toho výroku obhájiť svoje tvrdenie. Lebo o tom sú tie debaty, aby ľudia mali šajnu o konaní predkov a vedeli si to zdôvodniť.
Ja viem, že sa opíjali, dokonca boli zaznamenané aj úmrtia otravou alkoholom. :-)
Ak ma skutočne ešte niekto nepochopil, tak osobne nie som proti opíjaniu sa po obradoch, ale som proti tomu, aby nešlo len o samotné opíjanie sa. Jednoducho aby sa stretnutia v rámci obradu nezvrhli na obyčajné ožieračky v prírode.
Dúfam, že som bol jasný už aj pre tých menej chápavých. Jednoduchšie to už napísať neviem.

Svjatoslav

Anonymný povedal(a)...

mno... osobne si myslim ze nech sa akokolvek zacneme vazne rozpravat, nakoniec to aj tak skonci ozierackou... a pokial bude obrad, tak bude kazdy vediet, ze nejde len o bohapustu ozieracku v prirode, ale uctenie si nasich bohov. Ved so zvysujucou sa hladinou alkoholu v krvi, priamo umerne klesa dekorum konverzacie. Dano

boric povedal(a)...

ja neviem k comu smeruje takato diskusia len co sa rozhadame

Anonymný povedal(a)...

Druhové,
zaznělo přání, aby se vyjádřil někdo z českých hostí, tak se ozývám se svým názorem: Svjatoslav odejít neměl, protože na slavnosti jezdíme v první řadě k poctě bohů a to si občas vyžaduje, abychom důstojně trávili nějaký čas i s těmi, kteří jsou nám protivní. Svjatoslave, prosím tě, abys příště nad vylomeninami některých účastníků zatnul zuby a vydržel to s námi do konce. Já už jsem sám něco podobného zažil před mnoha lety a vím, že to není snadné. V zájmu spravedlnosti ještě dodávám že, když jsem v hluboké noci pod posvátnou horou uslyšel burácení reprodukované hudby, řekl jsem si, že příště na Velestúr nepojedu. Leč potom přišlo tolik příjemných chvil s vámi a s Perunem, že jsem nakonec odjížděl z hor nadšen. Ale zlepšovat je vždycky co, v Rodné víře se potýkáme s obdobnými problémy.
Chotěbud

Unknown povedal(a)...

Zdravím ťa Chotebud.
Ďakujem ti za tvoju reakciu.Dúfam,že to vylepší celkový obraz a že sa tu už nebudú rozoberať podobné problémy,ktoré len narúšajú život nás všetkých.Niekedy treba prehltnúť aj to,čo sa človeku nepáči,ako hovoríš.

Anonymný povedal(a)...

V prvom rade by som sa mal asi ospravedlnit za tu hudbu tak PREPÁČTE!!!!!!Ale zaroven musím dodat že po pvom napomenutí sa hudba vypínala.Ak bola hudba dovod k naruseniu akcie tak MA TO VELMI MRZÍ!!!Na budúci rok vymontujem radio z auta,SLUBUJEM!!!
Ale inač som velmi rad že som opat po roku stretol starych priatelov a spoznal nových.Mrzí ma že som sa nemohol zúčastnit obradu ale verím že v budúcom 10.ročníku mi nič nebude bránit v tom aby som Vas opat stretol.
Bubo-Nivoslav